IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Франция записа първи спад от идването на Макрон на власт

Данните са удар за президента, който е изправен пред масови протести и стачки срещу пенсионните си реформи

11:22 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Икономиката на Франция се е свила неочаквано за първи път от началото на управлението на президента Еманюел Макрон. Това съживи дискусиите за влошаването на общите европейски перспективи в края на 2019 г., информира Вloomberg.

Брутният вътрешен продукт във втората по големина икономика в еврозоната е отчел спад от 0,1% през четвъртото тримесечие на 2019 г. на фона на понижение в износа и значително намаляване на заводските запаси. В сравнение с това анализаторите очакваха икономиката да запише ръст от 0,2%.

Свиването на показателя е още един удар за Макрон, който е изправен пред масови протести и стачки срещу пенсионните си реформи. Неговото правителство многократно посочва относителната сила на Франция в Европа като знак, че реформите му в областта на данъците и трудовото законодателство са плодотворни за икономиката на страната.

Министърът на финансите Бруно льо Мер приписа лошите резултати на проблеми в дейността на пристанищата, железопътната мрежа и експлоатацията на залежите от горива, но подчерта устойчивите нива на частното потребление и бизнес инвестициите.

"Този временен спад не поставя под въпрос основите на френския растеж, които са солидни", каза той и добави: "Въпреки това ние сме особено бдителни към международните несигурности".

Потребителските разходи и инвестициите в бизнеса са нараснали през трите месеца до декември, но въпреки това са отчели най-слабия си тримесечен ръст през годината.

Въпреки че настроенията в ерозоната се подобряват и най-лошият период за икономиката на региона сякаш е отминал, все още има много неща, които биха могли да изпробват нейната устойчивост.

Търговските рискове се завърнаха с пълна сила, когато през миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови заплахите си за повишаване на митата върху вноса на автомобили от ЕС, ако съюзът не се съгласи на търговска сделка. Франция избегна на косъм американските мита върху вноса на вино и сирене, които щяха да бъдат наложени в отговор на планираният от европейската държава цифров данък. Появяват се и нови рискове като предполагаемото негативно влияние на епидемията от коронавирус върху глобалната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още