IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Южна Корея за 2019 г. бележи най-слабия си ръст от десетилетие

Корейската икономика се е увеличила с 1,2% през последното тримесечие в сравнение с предишните три месеца

13:34 | 22.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Брутният вътрешен продукт на Южна Корея се е увеличил през четвъртото тримесечие с най-бързите си темпове от 2017 г. насам, надминавайки очакванията на анализаторите, съобщава Bloonberg, позовавайки се на информация от централната банка на страната.

По-силният от очакваното растеж е стимулиран от увеличението в правителствените разходи и повишението на инвестициите в промишлеността, включващи главно разходи за оборудване за производство на полупроводници.

Корейската икономика е нараснала с 1,2% през последното тримесечие в сравнение с предишните три месеца. На годишна база икономиката се е увеличила с 2%, отчитайки най-слабият си ръст от 2009 г. насам. к к

Тримесечният растеж бе подпомогнат от допълнителната фискална помощ, одобрена през лятото с цел противодействие на продължителния спад в износа, който засегна тежко икономиката. С политиката си за повишаване на минималната заплата президентът Мун Дже-ин иска да повиши вътрешното търсене и да отдалечи икономиката от нейната зависимост от търговията.

„Вярвам, че правителствените финанси са изиграли съществена роля през миналата година“, каза финансовият министър Хонг Нам-ки, признавайки подкрепата на администрацията за икономиката. „Държавните финанси следва да играят допълваща роля, когато частният сектор е в затруднение“, добави той.

Централната банка на Южна Корея също изигра своята роля, като намали лихвите два пъти през втората половина на годината, за да подкрепи растежа.

Докато през 2019 г. икономиката изпитваше отчаяна нужда от публични разходи и намаляване на лихвите, правителството може да намали подкрепата си през 2020 г., ако технологичният сектор и глобалното търсене нараснат достатъчно. От централната банка изглеждат настроени да не намаляват допълнително лихвите.

Последните данни показват признаци за подобрение. От Samsung Electronics Co., най-голямата компания в страната и един от водещите доставчици на полупроводници в света, надминаха прогнозната си печалба през този месец. Предварителните данни за износа от началото на януари показват, че експортът на чипове се е повишил за пръв път от повече от година.

Инвестициите в оборудване за производство на чипове и други съоръжения са се повишили с 1,5% през последното тримесечие, докато разходите за строителство са нараснали с 6,3%, сочи докладът на банката. Държавните разходи са били увеличени с 2,6%.

„Повишената държавна роля е глобална тенденция, като подобряването на перспективите за големите икономики се дължи в много голяма степен на фискалната политика“, каза Ан Йънг-джин, икономист от SK Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още