IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Нова Зеландия с най-бърз ръст от четири години

Промишленото производство нарасна за пръв път от три тримесечия насам, докосвайки 5-годишен връх

15:00 | 19.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на Нова Зеландия с най-бърз ръст от четири години

През третото тримесечие икономическият растеж на Нова Зеландия се е ускорил с най-бързото темпо от близо 4 години насам. Това сякаш улеснява задачата на централната банка и позволява увеличение на лихвения процент през следващата година, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 1,4% спрямо второто тримесечие, когато той се разшири с ревизираните 0,3 на сто. Данните, публикувани от Статистическото бюро на Нова Зеландия, са най-добрите от последното тримесечие на 2009 г. и биха прогнозите на анкетираните от Bloomberg икономисти за ръст от 1,1%.

Икономиката порасна с 3,5% на годишна база – най-силният растеж от близо шест години.

Нова Зеландия най-вероятно ще бъде първата от развитите страни, която ще започне да повишава лихвените проценти заради това, че производството на мляко, промишленият сектор и жилищното строителство генерират скоростен растеж, който разпалва инфлация.

Миналата седмица Централната банка на Нова Зеландия остави основната лихва на ниво от 2,5%.

Растежът за второто тримесечие бе ревизиран нагоре от 0,2% до 0,3%. Годишният растеж за 2012 също бе коригиран на 2,6% от отчетения първоначално 3,4%.

Въпреки че продължителната суша забави селското стопанство през първото полугодие, свивайки растежа, последните данни показват, че икономиката надига глава. В периода юли-септември селското стопанство се е разширило със 17%, благодарение на производството на мляко. За първите шест месеца на годината секторът се сви с над 10% заради сушата.

Промишленото производство нарасна за пръв път от три тримесечия насам, докосвайки 5-годишен връх, благодарение на хранително-вкусовата промишленост. Част от продукцията се трупа като запас вместо да се изнася, показват още статистическите данни. Телеком секторът и търговията също отчитат подобрение. Строителството се сви за първи път от 10 тримесечия.

Измерен по разходния метод, БВП расте с 1,1% за третото тримесечие, воден от потребителските разходи и инвестициите. Износът, които формира 30% от икономиката на островната страна, спадна. Вносът обаче се покачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още