IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на САЩ е нараснал с 3,5% през третото тримесечие

Буреносни облаци обаче са надвиснали над разширяването на икономиката

16:56 | 28.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американската икономика се е забавила през третото тримесечие, но ръстът вероятно ще се окаже достатъчно силен, за да изпълни целта на администрацията на Доналд Тръмп за 3% през тази година, предава Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил с 3,5% на годишна основа, съобщи министерството на търговията, което публикува вторите си данни за ръста на БВП през третото тримесечие. Данните са непроменени спрямо октомври и са доста над потенциала за ръст на икономиката, който според икономисти е около 2%.

Американската икономика е нараснала с 4,2% през второто тримесечие. Въпреки че през третото тримесечие компаниите са трупали запаси с по-бърз темп и са харчили повече за оборудване, отколкото се смяташе първоначално, това е било компенсирано от ревизирането надолу на разходите на потребителите и износа.

Анкетирани от Ройтерс икономисти също прогнозираха, че ръстът от 3,5% на БВП през третото тримесечие ще остане непроменен.

Ръстът е стимулиран от данъчната реформа на Белия дом на стойност 1,5 трлн. долара, която даде тласък на разходите на потребителите и подкрепи инвестициите на бизнеса. Фискалните стимули са част от мерките, приети от администрацията на президента Доналд Тръмп за повишаване на годишния растеж до 3% на устойчива база.

Корпоративните печалби след облагането с данъци са нараснали с 3,3% през миналото тримесечие след ръста от 2,1% през второто тримесечие.

Брутният национален доход (БНД), който е алтернативна мярка за икономическия растеж, се е повишил с 4% през третото тримесечие спрямо 0,9% през второто тримесечие.

Средната стойност на БВП и на БНД, известна още като брутен национален доход и смятана за по-добро мерило за икономическата активност, е нараснала с 3,8% в периода между юли и септември спрямо 2,5% през предходното тримесечие.

Буреносни облаци обаче са надвиснали над разширяването на икономиката, което навлезе в деветата си година и е второто по дължина в историята. Разходите на бизнеса за оборудване са намалели в началото на четвъртото тримесечие, а по-високите лихвени проценти забавят търсенето на жилища.На фона на бързото намаляване на цените на петрола разходите на бизнеса са оборудване вероятно значително ще се забавят. По-ниските цени на петрола засягат и инвестициите в енергийния сектор заради намалените печалби.

Прогнозите за четвъртото тримесечие са за растеж от около 2,5%. Икономистите очакват ръстът на БВП да се забави още повече през 2019 г., тъй като фискалните стимули отслабват, а последиците от търговската война с Китай и търговските спорове с други партньори дават своето отражение.

Забавянето на ръста през третото тримесечие отразява главно последиците от ответните мита, които Пекин наложи на американски износни стоки, включително соята.

Разходите на потребителите, които съставляват над две трети от икономическата активност в САЩ, са нараснали с 3,6% през третото тримесечие. Това е спад спрямо обявените 4% през октомври.

Вносът се е повишил малко по-бързо през третото тримесечие, отколкото се очакваше преди, а спадът на износа е много по-голям, което е разширило още повече търговския дефицит до 1,91% от БВП през третото тримесечие спрямо обявените преди това 1,78%. Това е най-високото равнище от второто тримесечие на 1985 г.

Скокът на вноса отчасти се дължи на силното вътрешно търсене и отразява желанието на компаниите да натрупат запаси преди влизането в сила на американските вносни мита главно върху китайски стоки в края на третото тримесечие. 

След шестте месеца на силен растеж се очаква икономиката на САЩ да отчете за 2018 година най-бързия си темп от 13 години. Икономистите обаче прогнозират, че темпът ще се забави през четвъртото тримесечие, а догодина ще продължи да отслабва. Според експерти на JP Morgan Chase растежът ще намалее до 2,5 на сто през четвъртото тримесечие и до 2,2 на сто през първите три месеца на 2019 година. Въпреки това се очаква за текущата година растежът да превиши 3 процента, за първи път от 2005 година. Потребителското доверие е близо до 18-годишен максимум, а безработицата е на ниво 3,7 на сто, което е най-ниското от почти пет десетилетия насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 3
Uncle$crooge
преди 5 години
Тръмп бил лош обаче. За американците си е $uper!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
serafima
преди 5 години
Анализите за икономиката на САЩ са толкова политизирани, особено идвайки оттам, че понякога не искам да ги чета. Очевадно и тенденциозно опониране на администрацията на Тръмп, която очевидно се справя и изпълнява обещанията. Вероятно според тях Килъри Клинтън щеше да докара 6%% растеж, ама на...Със сигурност щеше да запали още войни. На фона на тях ние сме смешни. Нашият премиер извади листче от вътрешния джоб да ни обясни с гордост, че дългът ни е само 20% (каквото и да разбирате под това). Няма визия за развитие на икономиката, има спонтанни посещения тук и там и фукане, че ето сега, започва подемът у нас - цели 2.9% растеж. Има боравене с бюджета за наши хора и несистемно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
ABBA
преди 5 години
http://***.usdebtclock.org/Това по-горе се основава на официални данни?За периода колко е нараснало!А лихвата?А капитализирана лихва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
Shadow1
преди 5 години
Икономиката на САЩ се разрастжа по-бързо от Българската(3.4%) значи не само не настигаме развитите ами изоставаме. Сега пак ако може пак наколко професора да излязат и да обясни как това е добра тенденция за България... Без икономически ре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още