IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Великобритания се е разширил с 2,6% на годишна база

Понижената окончателна оценка дойде вследствие на спада на бизнес инвестициите на Острова

13:13 | 23.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската икономика се разширила с 0,7% на тримесечна и 2,6 на сто на годишна база, показа окончателната оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на Службата за национална статистика (ONS), предава WBP Online.

Тримесечните данни останаха непроменени спрямо предишните две оценки, докато отчитането на годишна база бе понижено от публикувания по-рано ръст от 3%.

При производствената част на БВП всички сектори отчетоха ръстове – производството, строителството и услугите. Въпреки че произведената продукция се е увеличила с 0,2% през третото тримесечие спрямо миналото тримесечие, производството при минното производство и каменодобива, включително добива на петрол и газ, е спаднало с 1,6%. Строителството е отбелязало ръст с 1,6% и се е увеличило с 5,7% спрямо третото тримесечие на миналата година.

Общите разходи за потребление на домакинствата са се повишили с 0,9% през третото тримесечие, отчитайки 13-о поредно тримесечие на покачване. Последният път, когато тази цифра бе по-висока, бе през второто тримесечие на 2010 г. Ръстът тогава бе 1,1%.

Същевременно разходите на домакинство са се увеличили с 2,5% спрямо същото тримесечие на 2013 г.

В отделно съобщение ONS заяви, че инвестициите на бизнеса са отбелязали рязък спад от 0,7% до -1,4%, или 600 млн. паунда. Това се дължи основно на слабите инвестиции на бизнеса в строителството.

Според ONS това е била и основната причина за спада на ръста на БВП на годишна база. Въпреки по-слабите данни на месечна основа инвестициите на бизнеса са били с 5,2% по-високи спрямо същия период от 2013 г.

В друг доклад ONS публикува данните за индекса на услугите. Измерителят показа ръст от 0,8% за третото тримесечие спрямо период април-юни. И четирите компонента отчетоха ръстове, като бизнесът и финансите са допринесли с 1,6% за общото покачване.

Освен това ONS съобщи, че настоящият дефицит по сметката на Великобритания е достигнал 27 млрд. паунда през третото тримесечие спрямо ревизирания дефицит от 24,3 млрд. паунда през второто. Разширяването на дефицита се е дължало основно на разходите заради падащите директни чуждестранни инвестиции и нарастването на плащанията към преките чуждестранни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още