IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е лидер в ЕС по годишен ръст на продажбите на дребно през май

Месечните продажби на дребно в еврозоната са нараснали повече от очакваното

15:25 | 06.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Месечните продажби на дребно в еврозоната са нараснали с повече от очакваното през май, след спада през април, задвижвани най-вече от покупките на нехранителни продукти и автомобилни горива, съобщава Ройтерс. Продажбите в ЕС също нарастват, като на годишна база най-голям ръст отчита България.

По данни на статистическата служба на Европейския съюз Евростат продажбите на дребно в 19-те държави, споделящи еврото са се увеличили с 4,6% на месечна база през май и са били с 9% по-високи спрямо година по-рано. В ЕС месечното увеличение също е с 4,6%, а за годината продажбите нарастват с 9,2%.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 4,4% за месеца и прогнозираха скок от 8,2% на годишна база в еврозоната.

През април продажбите на дребно в зоната с единна валута са намалели с 3,9% спрямо месец по-рано, въпреки че са нараснали с 23,3% на годишна база, показват още данните на Евростат.

Тъй като икономиката на блока се възстанови с премахването на ограниченията заради коронавируса, продажбите на нехранителни продукти, с изключение на горивата за автомобили, са се увеличили през май с 8,8% за месеца след спад от 6,1% през април и са нараснали с 14,8% на годишна база.

Продажбите на автомобилни горива са били с 8,1% по-високи на месечна база, а в годишно изражение са нараснали с 28,4%.

Цените на храните, напитките и тютюна остават до голяма степен непроменени, намалявайки леко с 0,2% за месеца и нараствайки с 0,1% през годината.

продажби продажби

По държави най-големите месечни увеличения в общата търговия на дребно са регистрирани във Франция (+ 9,9%), Холандия (+ 9,3%) и Естония (+ 8,1%). Намаляване се наблюдава в Латвия (-3,9%), Финландия (-3,3%) и Люксембург (-0,7%).

На годишна база най-голям ръст в продажбите на дребно са отчетени у нас  - България регистрира годишен ръст от 23,9%, следвана от Ирландия (+ 22,4%) и Малта (+ 22,0%). Единственият спад е регистриран в Германия (-0,9%).

В сравнение с април продажбите в България са се повишили с 1,4% през май, показват данните на Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още