Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България е на 16-о място в ЕС по ръст на промишленото производство за юни

За еврозоната показателят нараства с 9,1% на месечна база, като най-висок ръст от всички в блока регистрира Словакия - 21,7%

България е на 16-о място в ЕС по ръст на промишленото производство за юни

Снимка: Getty

Промишленото производство в България ускорява своите темпове на растеж през юни, като на месечна база показателят нараства с 5,8 на сто, в сравнение с покачването му през май с 1,3%, сочат данни на Евростат.

Страната ни се нарежда на 16-о място на месечна база от всички страни в Европейския съюз (ЕС).

Общо за блока промишленото производство нараства с 9,1%, каквото е и увеличението за еврозоната. На месечна база индексът отбелязва забавяне както при формацията на 27-те страни членки, така и при 19-членното обединение.

Най-голям ръст през юни сред всички страни в блока отчита Словакия – 21,7%, следвана от Унгария – 17,1% и Румъния (16,3 на сто).

За ЕС производството на дълготрайни стоки се покачва с 20,2%, това на капиталови стоки – с 14,2%, на междинни стоки – с 6,5 на сто, на нетрайни стоки – с 5,6% и на енергия – с 1,7 на сто.

В еврозоната производството на дълготрайни потребителски стоки нараства през юни спрямо май с 20,2%, капиталовите стоки отчитат ръст от 14,2%, производството на междинни стоки нараства с 6,7 на сто, това на нетрайните стоки – с 4,8%, докато енергията нараства с 2,6%.

Пак в еврозоната, на годишна база през юни, производството на капиталови стоки отчита спад от 15,9%, това на междинни стоки – с 13,1%, производството на дълготрайни стоки се свива с 8,9 на сто, на енергия – със 7,6%, докато това на нетрайните стоки се понижава със 7,5 на сто.

На годишна база в ЕС производството на капиталови стоки през юни се свива с 16,4%, това на междинни стоки – с 11,9 на сто, на енергия – с 9,1%, на дълготрайни стоки – със 7,5%, докато производството на нетрайни стоки се понижава с 6%.

Най-голяло понижение на промишленото производство на годишна база е регистрирано в Португалия – минус 14,8%, следвана от Германия и Испания (по минус 14,1%), както и Италия – минус 13,7%. Ирландия е единствената страна в блока, която на годишна база отчита ръст от 4,5%.

През юни 2020 г. спрямо същия месец на 2019 г. промишленото производство в България се понижава със 7,8%. По този показател страната ни отчита забавяне в темпото на спад спрямо май, когато понижението достига 16,1%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел