IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в ЕС по спад на продажбите на дребно през юни

Същевременно в еврозоната показателят се възстановява до предпандемичните нива, показват данни на Евростат

13:36 | 05.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

България е държавата в Европейския съюз (ЕС) с най-силен годишен спад на продажбите на дребно през юни, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. 

През юни спрямо юни 2019 г. продажбите на дребно у нас се свиват с 18,1%. Все пак спадът се забавя след отчетеното понижение от над 20% през май и над 19% през април.

Месечните данни показват плахо възстановяване на продажбите на дребно у нас с 0,9% ръст през юни спрямо май след 1% увеличение през май спрямо април.

Същевременно обемът на продажбите на дребно в еврозоната се възстановява през юни до нивата, регистрирани през февруари, преди налагането на блокировки в Европа за овладяване на коронавируса, съобщава Ройтерс, като се позовава на данните на Евростат.

Продажбите в еврозоната нарастват с 5,7% през юни спрямо май. Разходите за дрехи и гориво за автомобили стоят в основната на увеличението.

Ръстът на продажбите все пак е по-малко от прогнозата на анкетираните от Ройтерс икономисти, които очакваха ръстът да достигне 5,9 на сто на месечна база. 

От Евростат посочват, че обемът на пазаруването е скочил с 20,3% през май, преразглеждайки по-ранната си оценка за увеличение от 17,8%, като по този начин показателят отчита най-рязкото си увеличение от началото на статистиката през 1999 г.

Двете последователни месечни увеличения на продажбите напълно компенсират рекордните спадове през март и април, когато много страни от еврозоната наложиха блокировки, за да овладеят разпространението на коронавируса.

Месечните продажби на дребно се повишават през юни с двуцифрена стойност в Ирландия, Испания и Италия, но отново се свиват в Германия и Австрия след големия ръст през май.

Продажбите на текстил, облекло и обувки се увеличават с 20,4% на месечна база в еврозоната след рекордния скок от 224,1% през май. Потребителите търсят по-интензивно още автомобилно гориво, компютърна техника и книги.

Онлайн пазаруването отчита спад през юни за първи път тази година, като показателят се понижава с 6,8% на месечна база, след като потребителите се завърнаха към физическите магазини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още