IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите в ЕС с най-силен спад на продажбите на дребно през април

Месечният ръст на показателя за целия блок се ускорява до 0,5%, отчита Евростат

13:54 | 06.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е сред петте държави в Европейския съюз (ЕС) с най-силен спад на продажбите на дребно през април, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През април спрямо март намалението по този показател у нас достига 0,5%. Начело е Хърватия със спад от 2,1%, следвана от Австрия с намаление от 1,2%, Унгария с намаление от 0,8% и Литва с понижение от 0,6%.

На годишна база ръстът на продажбите на дребно у нас изостава спрямо средното за ЕС. В България е отчетено увеличение от 2,1% спрямо 3% за целия блок и 2,5% само за държавите от еврозоната.

Като цяло в ЕС месечният ръст на продажбите на дребно през април достига 0,5%, а в еврозоната – 0,1%. Темповете в ЕС се ускоряват спрямо март, когато беше отчетено намаление на продажбите на дребно от 0,1%, но леко се забавят в еврозоната.

На годишна база продажбите на дребно в ЕС се увеличават с 3%, а в еврозоната – с 2,5%.

Най-силен месечен ръст на продажбите на дребно през април е отчетен във Великобритания – 2,8%, следвана от Финландия – 2%, Португалия – 1,5%, и Швеция – също 1,5%.

На годишна база най-силно увеличение по този показател е регистрирано в Люксембург – 11,3%, Словения – 10,4%, и Ирландия – 8,4%, а намаление – само в Белгия (0,8%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още