IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред държавите в ЕС с най-слаба инфлация през февруари

Евростат потвърждава, че ръстът на потребителските цени в еврозоната е достигнал желаните 2%

13:57 | 16.03.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България е сред държавите от Европейския съюз (ЕС) с най-слаба годишна инфлация през февруари, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Хармонизираният индекс на потребителските цени у нас отчита 0,9% годишен ръст през втория месец на годината, което ни нарежда на трето място по ниска годишна инфлация заедно с Дания.

На първо място е Ирландия с 0,3%, следвана от Румъния с 0,5%.

Същевременно в Естония годишният ръст на хармонизирания индекс на потребителските цени е най-висок в ЕС – 3,4%. Следва Белгия с годишна инфлация от 3,3% през февруари и Литва и Латвия с по 3,3%.

Евростат потвърждава първоначалната си оценка, че инфлацията в еврозоната е достигнала 4-годишен връх от 2% - точно колкото е и целевото равнище на Европейската централна банка (ЕС).

Средното за ЕС ниво на инфлация през февруари спрямо същия месец през 2016 г. е 1,9%, сочат още данните.

За сравнение, през февруари миналата година инфлацията в еврозоната и ЕС беше отрицателна.

Най-голям тласък на ръста на потребителските цени през февруари дават цените на горивата, които се увеличават с 0,6 процентни пункта, следвани от цените на зеленчуците и горивата за отопление. Същевременно през февруари най-силно падат цените на телекомуникациите – с 0,1 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Ха,ха. Това ли е най-новата теория? Е сега ако можеш и да ми обясниш защо нещата НЕ се случват според теориите цена няма да имаш. Де ги тия дето имат толкова много натрупани активи та чак са започнали да купуват на богато имоти и техника? Защото ако нещата се случваха така, както е според "съвременните" икономически теории то аз в момента щях да имам толкова много работа, че нямаше да ми остане никакво време да пиша тук. Защото ако има нещо натрупано през последните десетилетия това не са активи. Дълговете са най-голямото натрупано нещо напоследък и продължава да се трупа. Което е ТОЧНО ОБРАТНОТО на активите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Евростат потвърждава, че целевата инфлация от 2% е вече достигната. И както се вижда от статията - в някои държави е вече НАДМИНАТА. При това значително. И какво правим сега?! Какво ДРУГО постигнахме, освен инфлацията? Защото според мен постигнахме само инфлация, която във всички случаи е вредна за икономиката и НИЩО друго. Освен, ако това може да се приеме като някакъв резултат, че все повече хора се замислят има ли ИЗОБЩО пилот в самолета. Защото всички мерки на централните банки като - ниски лихви, отрицателни лихви, повишаване на лихвите и количествени улеснения бяха изпробвани без никакъв видим резултат за растежа на икономиката и даже бих казал, че възможностите на тези средства бяха практически напълно изчерпани. В такъв случай какво ще направят централните банки, ако или по-скоро когато ни удари следващата криза, а всички патрони са вече изстреляни?! Май нищо няма да могат да направят. Освен още по-големи бели и поразии отколкото до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 7 години
И сега сигурно мизерният коптор,наричан "земен рай" с мизерстващо население ще бъде отново отнесен като "отличник" на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още