IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е трета в ЕС по месечен ръст на цените на производител през юли

На годишна база те намаляват у нас с 0,7%

15:40 | 14.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

България е на трето място в ЕС по месечен ръст на цените на производител през юли, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Индустриалните цени на производител у нас са нараснали с 1,6% спрямо юни, като по-голям скок на месечна основа е отчетен само в Белгия (+2,3%) и Испания (+1,8%). На обратния полюс са Кипър, Естония и Швеция, които са регистрирали спад от съответно 2,2%, 2,1% и 0,8%.

На годишна база цените на производител в България са намалели с 0,7%, като това е един от най-малките спадове в ЕС. Най-силно цените на производител са се свили в Литва с 8,5%, следвана от Кипър с 6,7% и Италия с 5,4%.

Цените на производител са отбелязали годишен ръст само в Малта (+1,7%), Словакия и Словения (по 0,3%).

Производствените цени в еврозоната са нараснали с 0,6% през юли спрямо юни и с 0,4% в ЕС като цяло. На годишна основа те са се свили с 3,3% в еврозоната и с 3% в ЕС. Цени Цени

На месечна база индустриалните цени на производител в еврозоната са нараснали с 2,1% в енергийния сектор през юли, с 0,4% в сектора на трайните потребителски стоки и с 0,1% в сектора на междинните стоки. В същото време цените на капиталовите стоки са останали стабилни, а тези на нетрайните потребителски стоки са намалели с 0,2%. Цените в цялата индустрия без енергетиката са останали стабилни.

В ЕС индустриалните производствени цени са скочили с 1,7% на месечна база в енергийния сектор, с 0,4% при трайните стоки и 0,1% при междинните стоки, а цените на капиталовите стоки са останали стабилни. Нетрайните потребителски стоки са поевтинели с 0,1%. Цените в цялата индустрия без енергетиката са останали стабилни.

На годишна база производствените цени в еврозоната са намалели с 11,6% в енергийния сектор и с 2% в сектора на междинните стоки. Цените на нетрайните потребителски стоки са нараснали с 0,4%, а тези на капиталовите стоки са скочили с 0,9%. При трайните потребителски стоки се наблюдава ръст от 1,6%.

Цените в цялата индустрия без енергетиката са намалели с 0,4%.

В ЕС като цяло цените на производител са намалели с 11,2% в енергийния сектор и с 1,8% при междинните стоки, докато нетрайните потребителски стоки са поскъпнали с 0,8%, капиталовите стоки с 1,1%, а трайните потребителски стоки с 1,7%. Цените в цялата индустрия без енергетиката са намалели с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още