IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора в ЕС по годишен ръст на производствените цени през януари

Преди страната ни е само Румъния, сочат данни на Евростат

15:09 | 03.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България е на второ място в ЕС по най-голям годишен ръст на цените на производител през януари с 4,7%, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Преди страната ни е само Румъния с ръст от 5,1%, а след България се нарежда Унгария с 3,8%. На другия полюс са Естония, Дания и Португалия, където цените на производител са отбелязали спад на годишна основа от съответно 5,3%, 4,2% и 3%.

На месечна база цените на производител у нас са се повишили с 0,4%, след като останаха непроменени през декември миналата година.

Производствените цени са се увеличили най-силно на месечна основа в Румъния (+1,6%), Чехия (+1,3%), Испания и Люксембург (по 1,2%). Най-голям спад спрямо декември е регистриран в Естония (-1,6%), Дания (-1,5%) и Ирландия (-1,1%).

Цените на производител в еврозоната са намалели с 0,5% на годишна основа и с 0,2% в ЕС като цяло. Спрямо декември те са се повишили с 0,4% както в ЕС, така и в еврозоната, показват данните на Евростат.

На месечна основа цените на производител в еврозоната са отчели ръст с 0,7% в енергетиката, с 0,5% при тайните потребителски стоки, с 0,4% при капиталовите стоки и с 0,3% при междинните стоки. Нетрайните потребителски стоки са поскъпнали с 0,1%. Цените в индустрията като цяло, след като се изключи енергетиката, са нараснали с 0,3%.

В ЕС индустриалните цени на производител са нараснали с 0,6% в енергийния сектор, с 0,4% при капиталовите стоки и трайните потребителски стоки и с 0,2% при междинните стоки и нетрайните потребителски стоки. Цените в цялата индустрия след изключването на енергетиката са отбелязали ръст от 0,3%.

На годишна основа производствените цени в еврозоната през януари са намалели с 3,6% в енергийния сектор и с 1% при междинните стоки, докато цените на капиталовите стоки, трайните и нетрайните потребителски стоки са се увеличили със съответно с 1,3%, 1,4% и 2,2%. Цените в цялата индустрия след изключването на енергетиката са скочили с 0,6%.

В ЕС цените на производител са намалели с 2,9% в енергийния сектор и с 1% при междинните стоки, а цените на капиталовите стоки, трайните и нетрайните потребителски стоки са нараснали съответно с 1,3% за първите две категории и с 2,5% за последната. Цените в цялата индустрия без енергетиката са се повишили с 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още