IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава в топ 5 на страните с най-висока инфлация в ЕС

Инфлацията в Европейския съюз и еврозоната леко се ускорява през октомври

12:48 | 16.11.18 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България остава в топ 5 на страните с най-висока инфлация в рамките на Европейския съюз и през октомври. Това става ясно от последните данни на Евростат.

Според публикуваната информация най-висок ръст на потребителските цени е измерен в Естония – 4,5%, следвана от Румъния с 4,2% и Унгария с 3,9%.

Веднага след тях се нарежда България с инфлация от 3,6%.

Най-ниска инфлация е измерена в Дания – 0,7%, Португалия – 0,8%, и Ирландия – 1,1%.

През последните четири месеца инфлацията в България рязко се ускори от нивото от 3,0% през юни. Оттогава насам тя варира в тесния диапазон 3,6-3,7%. За сравнение, през октомври 2017 г. годишната инфлация у нас бе едва 1,5%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през октомври е достигнала 2,2%, ускорявайки се леко спрямо нивото от 2,1% през предишния месец. За същия период на миналата година тя е била малко по-ниска – 1,7%.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там е със същите стойности – 2,2% за октомври след 2,1% през септември. Година по-рано обаче ръстът на цените е бил доста по-бавен – от едва 1,4%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в осем страни членки, останала е без промяна в пет и се е ускорила в 14.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на енергията (+1,02 пр.п.), следвани от услугите (+0,65 пр.п.), храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,51 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,11 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Да, намесата на централната банка трябва да е компетентна. Животът доказа как централната банка е с множество вредни намеси и създадени щети.Сега е с държавна неправилност за неограничавани щети от централната банка. Спасението от катастрофална криза със съществена причина щети от централната банка е възможно със защита срещу щети от централната банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Еми вече пробваха два пъти с ниски лихви - резултата от "прекомерно евтините пари" си е балонизация. Остава още един път да се пукне балонът, което така като гледам на къде върви световната икономика няма да е много далеч в бъдещето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
neverland
преди 5 години
Общо взето...никой не може да знае какъв ще е точният резултат от дадена парична, фискална мярка. Защото редом с едно действие трябва да се предприемат и много други, за да получи резултат "по учебник". Да обаче никъде не го правят, а прилагат само частични мерки, затова и резултатът е частичен.Извод: Няма абсолютно верни мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Ще се затрудни растежа, ама другия път. С тези лихви на пренебрежими проценти и даване пари на куцо, кьораво и сакато... Направо това си е класическа рецепта за балон. Напротив - при вдигането на лихвите (до разумни нива, това е много важно) ще се подсили устойчивия ръст. Не виждам да е лошо да се "засегне строителството, търсене на жилища..." Точно обратното - ще спре строенето на безумни и мегаломански проекти, цените на НИ ще спаднат, ще изпокапят пишман-строители и инвеститори. Даже едно регулиране на незаетите жилища ще дойде дюшеш за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Тук вече много ясно се вижда как влияят процесите отвън. Ние не сме пипали нищо по лихвените проценти - и хоп, инфлация от близо 5%, ако вземем в това число и останалите посочени примери. И кои са вътре? Ами все източноевропейски страни. Какво става? Западът си пердаши някакви политики, за да тушира прегряването на икономиката от количествените наводнения и те отекват у нас с много висок резонанс. Сега ние обратно на икономическата теория - ще направим лихвите следствие на инфлацията. Това е доста смущаващо, защото разликата в измеренията на инфлацията на Запад и на Изток е два пъти. Това е "open space" икономиката в Европа, която показва абсурдни резултати. Все едно в Щатите в различните щати да има двойни разлики в инфлацията след вдигането на лихвите от ФЕД. Тук ЕЦБ вдига лихвите и инфлацията действа като пуснато диво животно - където дивечът е по-незащитен, там яде повече. Така ние се явяваме плячка в цялата работа, която ще запуши собствения си износ двукратно по-лесно с последващото вдигане на лихвите, за да не тормози пазарите на Запад. Вносът ще се вдигне поради същата причина и така ще охлаждаме икономиката на развитите страни за сметка на нарушения ни търговски баланс. Хитра схема, общо взето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 1
neverland
преди 5 години
Но трябва да е в комбинация с удачна фискална политика. А идват избори догодина, има протести, искат да се харесат на масите, така че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
neverland
преди 5 години
Вдигане на лихвения процент? Ама така ще ограничат икономическия растеж, заради затруднения достъп до финансиране. А това че ще засегнат строителството, търсенето на жилища(ще намалее), и изобщо цената на имотите(ще се охладят) е друга бира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Whitestar
преди 5 години
Ако има намеса на централната банка трябва да е компетентна. Все пак не трябва нейното присъствие да се забравя от целия сектор. Експертното държавно управление умело трябва да използва лостовете си в паричния сектор. Друг въпрос е защо това не е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 19
Иван Митев
преди 5 години
Все още обществеността пренебрегва, че щетите от вредните намеси на централната банка е съществената причина за нарастване на инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още