Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България отстъпи една позиция назад сред страните с най-висока инфлация в ЕС

Инфлацията е ЕС и еврозоната се ускорява, страната ни е на пето място с годишна инфлация от 3,1%

България отстъпи една позиция назад сред страните с най-висока инфлация в ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

България отстъпи една позиция назад през април сред страните с най-висока инфлация в ЕС, нареждайки се на пето място с годишна инфлация от 3,1%, става ясно от данни на Евростат.

Най-висока инфлация през миналия месец е била отчета в Румъния – 4,4%, следвана от Унгария, Латвия и Естония със съответно 3,9%, 3,3% и 3,2%. Инфлацията в България беше четвъртата най-висока през март, на годишна база, ускорявайки се до 2,8%. 

Още по темата

Най-ниска инфлация през април е регистрирана в Хърватия – 0,8%, както и в Дания и Португалия – с по 0,9%.

В рамките на Европейския съюз е измерена годишна инфлация от 1,9% през април спрямо 1,6%, измерени през март. Година по-рано инфлацията в ЕС беше 1,5%.

В еврозоната инфлацията през миналия месец е била 1,7%, ускорявайки се от 1,4% през март. За сравнение - през същия месец на 2018 г. инфлацията беше 1,5%.

Най-голям принос към по-високата инфлация през април имат секторът на услугите (0,86 процентни пункта), следван от енергийния (0,51 процентни пункта), на храните, алкохола и тютюна (0,29 процентни пункта) и неенергийните индустриални стоки (0,06 процентни пункта).

Ускоряването на инфлацията носи глътка въздух за Европейската централна банка, която е определила целевата инфлация на ниво от малко под 2%, коментира Ройтерс, добавяйки обаче, че нарастването на цените може и да е свързано с Великденските празници. 

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх