IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България води по дефлация в ЕС през февруари

Инфлацията в еврозоната е била по-слаба, отколкото се очакваше

14:36 | 17.03.14 г.
България води по дефлация в ЕС през февруари

България е на челно място в Европейския съюз (ЕС) по годишна дефлация през февруари, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

През втория месец на годината потребителските цени у нас са се понижили с 2,1% на годишна база. Следва ни Кипър, където е отчетен спад на индекса на потребителските цени от 1,3%, а трета е Гърция, където е измерена годишна дефлация от 0,9%.

Най-висока е била годишната инфлация през февруари в Малта (1,6%), Финландия (също 1,6%) и Австрия (1,5%).

Инфлацията в еврозоната през февруари се оказва по-слаба от очакваното. Годишният ръст на потребителските цени е бил 0,7% през втория месец на годината, докато предварителната оценка беше за инфлация от 0,8%.

През януари беше измерен годишен ръст на потребителските цени в еврозоната от 0,8%, а през февруари 2013 г. - 1,8%.

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на храните и енергията, е достигнала 1% през февруари, в унисон с очакванията.

Инфлацията в целия Европейски съюз през февруари е била 0,8%, докато през януари беше 0,9%, а година по-рано – 2%.

Месечната инфлация в еврозоната и в ЕС през февруари е била по 0,3%.

Най-голям натиск върху инфлацията в еврозоната през февруари са оказали цените на горивата, които са се понижили с 0,3%, на телекомуникациите, които са отписали 0,1%, и на горивото за отопление, които са паднали с 0,07%.

Същевременно е отчетен ръст от 0,08% на цените на тютюна и тютюневите изделия. С по 0,06% са поскъпнали услугите на кафенетата и ресторантите, както и електричеството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още