IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна е силно волатилна, като инвеститорите стават по-предпазливи

Междувременно все повече известни инвеститори подкрепят криптотърговията

11:09 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цената на биткойна успя да се възстанови над границата от 50 хил. долара, след като по-рано тази сутрин падна под това ниво на фона на предпазливото настроение, обзело финансовите пазари, съобщава Bloomberg.

Биткойнът поскъпва с 1,4% до 50 444,1 долара към 10:16 часа българско време, след като по-рано се понижи с 3,8% и се задържа на ниво от около 49 500 долара. Виртуалната монета поскъпна в сряда, като за кратко се търгува над 52 000 долара, което е около 6000 долара надолу от рекорда от миналия месец.

Най-запалените фенове на биткойна твърдят, че той се консолидира преди нов скок, тъй като токенът се очертава като защита от риска от инфлация в момент, когато ескалират страховете от ценовия натиск. Критиците казват, че биткойнът е в гигантски балон, подхранван от стимули, който е предопределен да се спука като през 2017 г.

Биткойнът отстъпи с 21% миналата седмица, но все още цената му се увеличава повече от пет пъти през последната година.

Междувременно все повече известни инвеститори подкрепят криптотърговията. Bloomberg съобщи, че хедж фонд мениджърът Марк Ласри и бившият председател на Комисията за търговия със стокови фючърси Кристофър Джанкарло са инвестирали в блокчейн инвестиционната компания BlockTower Capital.

Криптосекторът привлича все повече внимание от страна на регулаторите след новината, че Tesla е инвестирала 1,5 млрд. долара в биткойни, както и на фона на нарастващ интерес на институционалните инвеститори.

Цената се понижи под 48 хил. долара във вторник, след като номинираният за председател на американската Комисия по ценните книжа и борсите Гари Дженслър заяви, че е предизвикателство гарантирането на безопасни от измами и манипулации криптопазари по време на изслушване, съобщава Bloomberg.

Дженслър, който бе председател на Комисията по стоковите фючърси и търговията по време на администрацията на Барак Обама, се смята за привърженик на дигиталните активи. Той бе старши съветник по инициативата на Масачузетския технологичен институт Media Lab Digital Currency Initiative и преподава блокчейн технологии и дигитални валути.

„Макар биткойн пазарът да реагира бързо на неговите коментари, Дженслър до голяма степен има положителна настройка за биткойна и криптовалутите“, посочва Джон Ву, президент на фирмата за блокчейн технологии Ava Labs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още