IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна отново се насочва към прага от 40 хил. долара

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с над 10% към 12 ч. българско време

12:45 | 26.07.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна пое отново нагоре в понеделник, запътвайки се към прага от 40 хил. долара – подем, който според някои се дължи на това, че трейдърите излизат от залози за поевтиняване, както и на слухове за навлизането на Amazon в криптосектора, съобщава Bloomberg.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поскъпва с над 10% към 12 ч. българско време до 38 196,73 долара. Другите водещи криптовалути също увеличават осезаемо стойността си – етерът и рипълът с по над 7,5%.

Цената на биткойна през последния месец. Графика: CoinDesk

Според Виджай Айар от криптоборсата Luno причината за поскъпването са именно инвеститорите с къси позиции, като ефект имат и слуховете за Amazon.

Гигантът в търговията на дребно миналата седмица пусна позиция за мениджър по дигиталните валути, усилвайки спекулациите, че платформата може да започне да приема и дигитални пари. Това надгражда другите фактори за подкрепа на цената от последните дни, включително положителни коментари на Илон Мъск и Кати Ууд от Ark Investment. През уикенда цената на биткойна се покачи над 50-дневната си подвижна средна стойност.

Над 700 млн. долара в къси залози за биткойна са били елиминирани в понеделник – повече за ден от поне последните три месеца, показват данни на Bybt.com.

С поскъпването на цените в понеделник се засили и активността при биткойн фючърсите. Над 1000 контракта смениха собствеността си само за 10 мин.

Миналата седмица Мъск обяви, че и SpaceX – освен Tesla – притежава биткойни. Той също така заяви, че иска да види биткойна да преуспява, разкривайки, че притежава както от него, така и етер и доуджкойн.

Биткойнът обаче остава с 27 хил. долара под върха си от средата на април от 65 хил. долара. Основен удар по цената нанесоха обвиненията за енергоемкостта на криптовалутата, както и регулаторният натиск в Китай. На този фон се активизира дейността на някои централни банки по разработването на собствена дигитална валута, което би могло да отнеме от привлекателността на нерегулирания криптосектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, добра вметка! Апартаментите, биткойна и хоум офиса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ще, ще! 150 к, нее 500 к ще е! ...ех, че няма иконки тук, да сложа едно ревящо човече. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
d333
преди 2 години
А, няма да е пълно щастието, ако няма и една "статия" от брокерите за ръста на имотите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Споко, пич! Направи коментар под статията за под 30к, ще имаш възможност да коментираш и под тази за 100к, когато му дойде времето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
А какво мълчане откъм статии беше когато отиде на 26 к, а? Не било удобно, някак си, нали? Хайде сега пуснете и една статия във възхвала на хоум офиса и да е пълна програмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още