IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на етер премина границата от 500 долара

Втората по-големина криптовалута може да се окаже следващото голямо нещо на Wall Street според анализатор

16:08 | 12.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Getty images</em></p>

Снимка: Архив Getty images

Етер, втората по-големина в света криптовалута, за първи път достигна 500 долара, съобщава CNBS. Това се случи, след като швейцарският банков гигант UBS обяви, че ще пусне блокчейн платформа, базирана на технологията Етериум.

Цената на един етер достигна 553,19 долара според данни на CoinDesk, чиите индекс следи цените на криптовалутите на едни от най-популярните платформи за търговия Bitstamp, Coinbase и Bitfinex.

Етер е втората по големина цифрова валута по пазарна стойност, според данните на Coinmarketcap и обикновено се използва при продажбите на цифрови монети, известни като първоначални предлагания на монети (ICO). Цената му се е повишила с над 5% от началото на годината, сочат данните на CoinDesk.

Швейцарският банков гигант UBS ще пусне блокчей платформа на базата на етер заедно с Barclays, Credit Suisse, KBC, швейцарската фондова борса SIX и Thomson Reuters. По този начин чрез обща платформа участниците ще могат да се съобразят с Директивата за пазарите на финансови инструменти в Европейския съюз (MiFID II), както и ще допринесат за това да има по-голяма прозрачност при блокчейн търговията.

Блокчейн представлява метод за съхранение на информация в компютърна мрежа чрез непрекъснато растящ списък от записи, а трансакциите, извършени в мрежата, се групират в блокове. Блокчейн не се управлява от нито един централен орган.

Новината, че етер ще се използва от някои от финансовите гиганти дава положителен знак за развитие на технологията, коментира Чарлс Хейтър, главен изпълнителен директор на сайта за сравнение на цифрови валути Crypto Campare, цитиран от CNBC.

Биткойн е най-голямата криптовалута в света, като фючърсите върху биткойна направиха дебюта си в неделя вечерта. Според Хейтър след като биткойна вече е на конвеционалните пазари, може да се окаже, че етер ще бъде следващото голямо нещо на Wall Street.

Пазарът на криптовалути получи безпрецедентно внимание от страна на инвеститорите тази година. Общата пазарна капитализация на всички цифрови валути възлиза на 466 милиарда долара, става ясно от данните на Coinmarketcap.

Фючърсите върху биткойна поскъпнаха с 20% по време на дебюта на търговията с отложена доставка на най-популярната криптовалута в света, съобщава Ройтерс. Търговията бе белязана от две временни кратки спирания, предназначени да охладят волатилността. Дилърите заявиха, че първоначалните обеми са надвишили очакванията, докато трафикът на уебсайта на Cboe е бил толкова силен, че е причинил закъснения и прекъсвания. Борсата заяви, че всичките ѝ системи за търговия обаче са в нормално състояние, предава Bloomberg.

Поддръжниците на биткойна се надяват, че по този начин ще се насърчи по-широката употреба на валутата и решаването на проблеми, свързани с лигитимността ѝ, въпреки че критиците предупреждават за рисковете този актив да се окаже балон, както и за колапс на цените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още