IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на едро в Германия с най-силен ръст от 47 години

Скъпите суровини и възстановяването на световната икономика са се отразили сериозно на показателя

12:06 | 12.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Продажните цени на търговията на едро в Германия са нараснали с най-бърз темп през септември за последните 47 години. Те са с 13,2 процента по-високи в сравнение с година по-рано, съобщи Федералната статистическа служба във вторник. Последният път, когато е имало по-силен ръст, е през юни 1974 г., когато цените се повишават с 13,3% след първата петролна криза.

Така възходът на цените отново се ускорява значително: през август темпът на инфлация в търговията на едро беше 12,3%, а през юли 11,3%. Този параметър е индикатор за бъдещите тенденции на инфлацията, тъй като търговията на едро е посредник между производителите и крайните клиенти. С ниво от 4,1% инфлацията в момента е на най-високото си ниво от 1993 г. и според експерти трябва да продължи да се движи към пет процента до края на годината.

„Високото покачване на цените на едро в сравнение със септември 2020 г. се дължи, от една страна, на настоящото рязко покачване на цените на много суровини и междинни продукти“, обясняват статистиците. „От друга страна има еднократен ефект, дължащ се на много ниското ниво на цените през предходните месеци във връзка с коронавирусната криза“.

Според данните силен ценови двигател са тенденциите в цените на руди, метали и междинни продукти от метал: те са поскъпнали с 62,8%. Петролните продукти струват с 42,3% повече от преди година. Наблюдава се също особено силно увеличение на цените на едро на скрап и остатъчни материали (+84,6%), както и на суров и нарязан дървен материал (+54,6%). Зърното, суровият тютюн, семената и фуражите също са поскъпнали значително (+23,9%).

 

 

Поради бързото възстановяване на световната икономика от рецесията цените на много продукти в момента бързо нарастват. Най-големите икономики в света, в частност САЩ и Китай, се очаква да отбележат силен растеж тази година, особено след като там бяха стартирани големи програми за икономическо стимулиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още