IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола остават стабилни на фона на слабия ръст на БВП в Китай*

През четвъртото тримесечие на 2019 г. втората по големина икономика в света е нараснала с очакваните 6% на годишна база

09:46 | 17.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Цените на петрола отчитат слаби повишения в петък, след като съобщенията за бавния икономически растеж в Китай, най-големият вносител на суровината в света, предизвикаха опасения относно бъдещото търсене на гориво. Те  противодействаха и на оптимизма от подписването на търговското споразумение между Вашингтон и Пекин по-рано през седмицата, информира CNBC.

Цената на международния бенчмарк Брент се повишава с 2 цента, или 0,03%, до ниво от 64,64 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI възлизат на стойност от 58,55 долара за барел, което е повишение от 3 цента или 0,05%.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. втората по големина икономика в света е нараснала с очакваните 6% на годишна база. За цялата 2019 г. брутният вътрешен продукт на страната се в увеличил с 6,1%, отчитайки най-бавния си темп на нарастване за последните 29 години, показаха данните на правителството, публикувани в петък.

„Очакваните данни за ръста на БВП за четвъртото тримесечие в Китай не оказаха много голямо влияние върху цените на петрола в петък сутринта, но засилването на икономическия натиск може би ще ограничи повишението в средносрочен и дългосрочен план“, каза Маргарет Ян, пазарен анализатор на CMC Markets ,

Петролните цени се повишиха в четвъртък, след като Китай и САЩ подписаха своето частично търговско споразумение. Настроенията бяха повишени допълнително, след като сенатът на САЩ одобри промени в Споразумението за свободна търговия между САЩ, Мексико и Канада.

Нарастващото китайско търсене на рафинирани продукти също компенсира недостатъчно положителните данни за икономическия растеж.

През 2019 г. китайските рафинерии са преработили 651,98 милиона тона суров петрол, което се равнява на рекордните 13,04 милиона барела дневно. Така продукцията на китайските рафинерии отчита повишение от 7,6% на годишна база, показват данни на правителството. Пропускателната способност също поставя месечен рекорд за декември.

В четвъртък от Международната агенция по енергетика оповестиха неясна перспектива за пазара на петрол през 2020 г. От агенцията прогнозираха, че търсенето ще бъде по-малко от предлагането от Организацията на страните износителки на петрол, дори и членовете й да спазват напълно ограниченията съгласно споразумението, договорено в рамките на ОПЕК+.

От своя страна цената на златото бележи ръст от 0,37% до ниво от 1556,20 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 09:27 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още