IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в еврозоната нарастват по-бързо от очакваното

Основната причина са в по-високите цени в енергийния сектор

16:23 | 04.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалните цени на производител в еврозоната нарастват с 0,4% на месечна база през юли, запазвайки темпа си спрямо предходния месец, което обаче е над консенсусната прогноза на пазара за повишение от 0,3%, става ясно от данните на Евростат.

В Европейския съюз индустриалните цени отчитат ръст през юли от 0,3% спрямо предходния месец, но през юни повишението беше с 0,5%. На годишна база индустриалните цени на производител растат с 4% в еврозоната и с 4,7% в ЕС. 

Нарастването на индустриалните цени на производител през юли в еврозоната на месечна база се дължи основно на по-високите цени в енергийния сектор с 1,1% и на повишението с 0,1% при междинните стоки, капиталовите стоки, дълготрайните и недълготрайните потребителски стоки. Съответно при изключване на енергията цените в индустрията бележат ръст от едва 0,1%.

Картината е подобна и на ниво ЕС, където повишението на цените в енергийния сектор е с 0,8%, а при междинните стоки, капиталовите стоки, дълготрайните и недълготрайните потребителски стоки - 0,1%. При изключване на енергията цените в индустрията бележат ръст от едва 0,1%.

Най-голямо е увеличението на индустриалните цени на производител в Естония – с 2,3%, Кипър – с 1,9%, както и в Дания и Латвия - с по 1,3%. Намаление се наблюдава в Люксембург и Румъния – с по 0,4%, както и в Ирландия и Великобритания – с по 0,1%.

Нарастването на индустриалните цени на производител в еврозоната на годишна база се дължи основно на отчетеното повишение от 10,7% в енергийния сектор, от 3,2% на междинните стоки, от 1,3% на стоките за дълготрайна употреба и от 1,1% на капиталовите стоки. При изключване на ефекта на енергията цените в индустрията растат с 1,7%.

По отношение на ЕС увеличението на цените в сектора с 4,7% на годишна база идва след увеличение от 14,9% в енергийния сектор, 3,5% за междинните стоки, 1,5% за дълготрайните потребителски стоки, 1,1% за капиталови стоки и 0,3% за потребителски стоки. Цените в отрасъла без енергията растат с 1,9%.

На годишна база индустриалните цени на производител се повишават най-много в Белгия – с 9,8%, Дания – с 9,5%, Естония – с 8,9% и Унгария – с 8,7%, докато Ирландия отчита спад от 2,8%.

Индустриалните цени на производител в България растат с 0,1% през юли на месечна база, докато през юни беше отчетен ръст от 0,5%. На годишна база у нас през юли също има забавяне на темпа на растеж от 5,7% през юни до 3,3% през юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още