Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Цените на производител в Германия с най-висок ръст от 13 години

Цените на производителите на търговски продукти са нараснали със 7,2% в сравнение със същия месец на миналата година

Цените на производител в Германия с най-висок ръст от 13 години

Завод на ThyssenKrupp AG в Дуизбург. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Следен изкъсо предвестник на инфлацията се оказва изненадващо силен в Германия: германските производители са повишили цените си през май с най-резкия темп от  -близо 13 години. Цените на производителите на търговски продукти са нараснали със 7,2% в сравнение със същия месец на миналата година, съобщи Федералната статистическа служба в петък.

Това е най-високото увеличение от октомври 2008 г., когато цените се повишиха значително преди финансовата и икономическа криза. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, са очаквали нарастване до едва 6,4% след увеличението от 5,2% през април. На месечна база ръстът също е силен - с 1,5 процента.

Още по темата

В статистиката цените се отразяват франко завода - т.е. обикновено преди продуктите да бъдат допълнително обработени или пуснати в продажба. Така тези данни може да се използват,  за да се получи ранна индикация за развитието на инфлацията.

Остава да видим каква част от това поскъпване ще достигне до потребителите. Потребителските цени се повишиха с 2,5 процента през май – най-висок ръст за последните десет години.

„Част от увеличението вероятно ще достигне до всички потребители през следващите няколко месеца“, казва пред Ройтерс икономистът от LBBW Йенс-Оливър Никлаш. „По-специално през втората половина на годината очакваме значително увеличаване на икономическия импулс“.

Институтът за световна икономика (IfW) очаква инфлацията да бъде поне 4%. 

Основните причини за покачването на цените на производител през май са значително по-високите разходи за енергия и междинни стоки. Цените на електричеството са нараснали средно с 14,9%. Основната причина е "базов ефект поради рязкото спадане на цените през пролетта на 2020 г. вследствие на пандемията", пояснява статистиката.

Германските нови ставки върху СО2 в горива като минерални нефтени продукти и природен газ, въведени от януари, също оказват влияние.

Междинните стоки са с 10,7% по-скъпи в сравнение с май 2020 г. Най-високи са били увеличенията при металните вторични суровини - желязо, стомана и алуминиев скрап (+69,9%), но също така и при нарязана и рендосана дървесина (+38,4%) и метали (+23,1% ).

„Основните причини за повишаването на цените на стоманата и дървесината вероятно са нарастващото търсене у нас и в чужбина, както и проблемите при предлагането на суровини, а в случая на стоманата - и допълнително рязко увеличение на цените на желязната руда", обяснява статистическата служба.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Унгария повиши лихвата за втори път по-силно от очакванията