IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ се понижават повече от очакваното през декември

Цените на енергията бележат най-големия си спад от септември 2015 г. - с 5,4%

17:19 | 15.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на производител в САЩ се понижават с 0,2% на месечна база през декември, след като през ноември се повишиха с 0,1%, съобщава tradingeconomics.com. За сравнение, консенсусната прогноза за декември беше за спад с 0,1%.

Цените на едро са с 0,4% по-ниски през декември, като с такъв темп поевтиняха и през ноември. Цените на енергията бележат най-големия си спад от септември 2015 г. - с 5,4%. В допълнение цените на услугите са се понижили с 0,1%.

Основният индекс, който изключва храните и енергията, отписва 0,1% от стойността си през декември, след като нарасна с 0,3% през ноември. Прогнозите на анализаторите бяха за повишение от 0,2%.

На годишна база цените на производител се повишават с 2,5%, а основният индекс – с 2,7%.

В края на миналата седмица потребителските цени в САЩ отчетоха първи спад от девет месеца насам с 0,1% през декември в условията на поевтиняващ бензин.

Основният инфлационен натиск обаче остава заради нарастващите наеми за жилища и по-високите разходи за здравеопазване.

Като цяло последните данни за инфлацията подкрепят изявленията от страна на представители на Федералния резерв, че ще бъдат внимателни при повишаване на лихвените проценти през тази година.

Резкият спад в цените на петрола на фона на свръхпредлагането и забавянето на световния икономически растеж поддържат общата инфлация под контрол. По-ниските цени на петрола оказват ефект върху базисната инфлация и чрез по-евтините самолетни билети.

По-ниската инфлация подкрепя покупателната способност на домакинствата, което може да поддържа на добри нива и потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още