IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на услугите във Великобритания растат с най-бърз темп от юли 2008 г.

Бизнес активността в сектора се ускорява до най-високото си ниво тази година

14:19 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнес активността в британския сектор на услугите се ускорява през април, като индексът на мениджърите по поръчките (PMI) достига най-високото си ниво от декември 2016 г. насам, съобщава Ройтерс. Измерителят расте от 55 пункта през март до 55,8 пункта през април, показват данните на частната компания Markit. Това е деветият пореден месец на експанзия в сектора, който генерира около 80% от БВП на Обединеното кралство.

Очакванията бяха за стойност от 53,5 пункта. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а всяка под 50 пункта – за свиване. 

Детайлите от доклада на Markit показват още, че новите проекти и заетостта също растат с най-бързите темпове тази година.

Що се отнася до цените на услугите обаче, те растат с най-бърз темп от юли 2008 г. Това се дължи на повишените разходи заради по-скъпия внос, който пък е причинен от по-слабата валута. Така фирмите прехвърлят тези по-високи разходи към крайните клиенти

Главният икономист на Markit Крис Уилямсън посочва, че данните за услугите, заедно с тези за промишлеността и строителството говорят за икономически ръст от 0,6% в началото на второто тримесечие.

„Макар че очакваме потребителските разходи да отслабнат през идните месеци, има причини да смятаме, че през второто тримесечие може да се постигне ръст от поне 0,4%“, допълва Уилямсън.

По думите му може да се очаква допълнително ускоряване на инфлацията. „Засилването на ръста и по-високите цени ще подкрепят аргумента в полза на по-високи лихви“, посочва Уилямсън. „Слабият ръст в потребителския сектор обаче остават повод за притеснение и проблемът може да се задълбочи с повишаването на цените“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още