Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Цените на вноса в САЩ нарастват по-бързо от очакваното през август

Покачването на показателя затвърждава притесненията около ускоряващата се инфлация

Цените на вноса в САЩ нарастват по-бързо от очакваното през август

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на вноса в САЩ се увеличават повече от очакваното през август, а ръстовете от предходния месец бяха ревизирани рязко в посока нагоре, подкрепяйки твърденията, че инфлационният натиск се засилва, съобщава Ройтерс.

Докладът на министерството на труда на САЩ във вторник беше предшестван от данните от миналата седмица, показващи допълнително увеличение както на потребителските цени, така и на цените на производител през август. Укрепването на инфлацията обаче е малко вероятно да обезсърчи Федералния резерв да влее повече пари в икономиката, за да подпомогне възстановяването от рецесията. 

Още по темата

През август Фед постави нов акцент върху пазара на труда, загърбвайки до известна степен притесненията от ускоряващата се инфлация.

Цените по вноса се повишиха с 0,9% през миналия месец, тъй като разходите за стоки нараснаха значително. Данните за юли бяха ревизирани в посока нагоре, показвайки, че цените по вноса се покачват с по-бързо темпо от 1,2%, вместо с първоначално изчислените 0,7 на сто. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че цените по вноса, които изключват митата, ще се увеличат с 0,5% през август.

През 12-те месеца до август цените по вноса се понижават с 1,4%, след като през юли спаднаха с 2,8%.

През август цените на вносните горива и смазочните материали се повишават с 3,3%, след нараснаха с 15,1% в рамките на предходния месец. Цените на петрола се повишават с 2,9%, след като се увеличиха с 16,5% през юли. Вносните цени на храните се възстановяват с 0,4% през миналия месец, след като спаднаха с 0,9% през юли.

С изключение на горивата и храните, ръстът на цените на вноса се ускорява с 0,7% през миналия месец, след като през юли се увеличиха с 0,3%. Така наречените основни цени по внос нарастват с 0,9% през 12-те месеца до края на август.

Цените за стоки, внесени от Китай, остават непроменени през август, след като нараснаха с 0,2% през предходния месец. Цените по внос от Китай падат с 0,3% на годишна база през август.

През миналия месец цените на вносните капиталови стоки нарастват с 0,1%. В същото време цените за внесените моторни превозни средства отчитат ръст от 0,1%. Цените на потребителските стоки, където се изключват автомобилите, нарастат през август с 0,2%.

Докладът също така показва, че експортните цени се увеличават с 0,5% през август, тъй като нарастващите цени на неземеделските продукти компенсират спадащите цени на селскостопанските стоки.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път