Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Австралия остави основната си лихва без промяна

Управителят Филип Лоу заяви, че е възможно дълбочината на спада да бъде по-малка от очакваната по-рано

Централната банка на Австралия остави основната си лихва без промяна

Снимка: David Gray/Bloomberg

Централната банка на Австралия запази основния си лихвен процент и целите си за доходността на държавните ценни книжа непроменени на ниво от 0,25% на заседанието си във вторник. Банката рязко намали купуването на облигации през май, когато финансовите пазари се успокоиха и броят на заразените с Covid-19 намаля. Междувременно, показателят на  потребителското доверие нарасна във вторник за девета поредна седмица.

„Възможно е дълбочината на спада да бъде по-малка от очакваната по-рано“, каза управителят на централната банка Филип Лоу, цитиран от Bloomberg. „Същественото, координирано и безпрецедентно облекчаване на фискалната и паричната политика в Австралия помага на икономиката през този труден период. Има вероятност тази фискална и парична подкрепа да се задържи известно време“, добави той.

Още по темата

Въпреки че през април бяха загубени близо 600 000 работни места, коефициентът на безработица се повиши само до 6,2%. Централната банка на Австралия прогнозира, че показателят ще  нарасне до около 10% до юни и то благодарение на правителствената програма JobKeeper, без която съкращенията на работна ръка щяха да бъдат още по-големи.

„И има признаци, че (броят на - бел. ред.) отработените часове се е стабилизирал в началото на май, след по-ранния много рязък спад. Наблюдава се и увеличение на някои форми на потребителски разходи", каза Лоу.

Австралия не е изпадала в рецесия - две поредни тримесечия на икономическо свиване - от 1991 г. насам. Намаляването на БВП през първите три месеца на годината почти би гарантирало край на тази серия, тъй като най-лошият спад се очаква през текущото тримесечие.

„Прогнозата, включително естеството и скоростта на очакваното възстановяване, остава силно несигурна и пандемията вероятно ще има дълготраен ефект върху икономиката“, каза управителят на централната банка. „В предстоящия период много ще зависи от увереността, която хората и бизнеса имат за здравната ситуация и собствените си финанси“, добави Лоу.

Данните за нивото на брутния вътрешен продукт в страната през първото тримесечие на тази година ще бъдат публикувани в сряда.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път