IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия понижи прогнозата си за растежа през 2016 г.

Налице е вероятност австралийският долар да поевтинее още, щом Фед започне да затяга паричната си политика тази година

15:39 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Централната банка на Австралия понижи прогнозата си за растежа през 2016 г.

Централната банка на Австралия понижи прогнозата си за икономическия растеж през 2016 г. в отговор на по-ниския прираст на населението и коментира, че ефектите от тазгодишните две понижения на лихвените проценти все още не са се проявили напълно – сигнал, че финансовата институция ще изчака, преди да предприеме промени в паричната си политика, пише Ройтерс.

Банката запази прогнозата си за икономическия ръст за тази година от 2,5%, но оряза оценката си за следващата година в интервала 2,5-3,5% от предходните 2,75%-3,75%. До края на 2017 г. все пак се очаква постепенно ускоряване до 3-4,5%.

В своя тримесечен доклад с обем от 72 страници Централната банка на Австралия посочва, че е налице вероятност австралийският долар да поевтинее още, щом Федералният резерв на САЩ започне да затяга паричната си политика тази година.

Въпреки това институцията този път не изтъкна предходните си прогнози, според които последващ спад в курса на валутата е както вероятен, така и необходим.

Централната банка на Австралия намали основната лихва през февруари и март с четвърт пункт на всяко заседание до рекордните 2%, но изглежда, че не иска да понижава още ставката от страх да не предостави прекалено големи стимули за жилищния пазар.

Понижената оценка за икономическия растеж като цяло отразява слабия прираст на населението, за който сега се очаква да бъде от 1,5% годишно в следващите няколко години спрямо предходните 1,75%.

Централната банка на Австралия смята, че в близко бъдеще инфлацията ще остане в целевата граница от 2-3%.

Слабите инвестиции на бизнеса и спада на инвестициите в добивния сектор остават основният препъникамък, но  Централната банка на Австралия е по-оптимистична относно трудовия пазар, бизнес климата и по-ниския валутен курс. През последните 12 месеца австралийският долар поевтиня с около 15%.

„Налице са увеличаващи се сигнали, че обезценката на валутния курс предоставя допълнителна подкрепа за търсенето на местни стоки и услуги, което с времето трябва да доведе до повече инвестиции“, гласи докладът на банката.

Австралийската икономика записа растеж от 0,9% на тримесечна и 2,3% на годишна база през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още