IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия ще следи за поемането на прекомерен риск

Втората програма за закупуване на държавни облигации на стойност 100 млрд. долара ще започне следващата седмица

11:53 | 20.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Политиките на централната банка на Австралия помагат за поддържането на стабилността на валутата, докато повишаването на цените на имотите означава, че трябва да се следят тенденциите в жилищния сектор, показва протоколът от априлското заседание на централните банкери в страната, публикуван от Bloomberg.

Централната банка на Австралия остави лихвения си процент непроменен на рекордно ниско ниво от 0,1% по време на срещата си през април, както се очакваше. Банкерите потвърдиха ангажимента си да поддържат паричната си политика поне до 2024 г., когато се очаква инфлацията да се задържи устойчиво в рамките на целта от 2 до 3%.

Разхлабената политика „продължи да подкрепя икономиката, като поддържа разходите за финансиране много ниски, допринасяйки за по-слаб валутен курс“, заяви централната банка във вторник. „Членовете на банката се съгласиха, че е важно да се следи внимателно за поемането на прекомерен риск от заемодателите“, се посочва в съобщението.

V-образното възстановяване на Австралия се отразява на пазара на труда, като наемането на нови служители се ускорява, а безработицата намалява, като работната сила се увеличи до рекордно високо ниво миналия месец. Икономиката е изправена пред предизвикателни няколко месеца, тъй като изтича огромната правителствена програма за подпомагане на фирмите и домакинствата.

австралия австралия

„Въпреки че се очаква цялостното възстановяване на пазара на труда да остане на пауза през предстоящия период, това ще бъде само временно“, посочват от централната банка, добавяйки, че вероятно пълният ефект от края на програмата „JobKeeper“ ще стане очевиден след няколко месеца.

Безработицата в Австралия е спаднала до 5,6% през март, като заетостта се е увеличила с над 70 хил. души, показват данните, публикувани миналата седмица.

Централната банка заяви че 95 млрд. австралийски долара (74 млрд. долара) са били изтеглени от нейния механизъм за кредитиране, който осигурява евтино финансиране на банките, а още 95 млрд. австралийски долара са на разположение до края на юни. Съветът заяви, че ще обмисли удължаване на тази мярка, ако „има значително влошаване на условията за финансиране и кредитиране“. Понастоящем няма такива знаци, казаха от банката.

Втората програма за закупуване на държавни облигации на стойност 100 млрд. долара ще започне следващата седмица. Освен това банката заяви, че ще предприеме допълнителни покупки на облигации, „ако това подпомогне напредъка към целите за пълната заетост и инфлацията“.

Доходността на облигациите с падеж през ноември 2024 г. е нараснала с два базисни пункта до 0,3%, докато процентът при ценни книжа с падеж април 2024 г. е малко над целта от 0,1%.

Австралийският долар поскъпна с 0,3%, като се разменя за 77,80 американски цента. Тази година той поскъпна с около 1,1%.

Имотният пазар в Австралия вероятно ще бъде все по-важен в дискусиите на централната банка, като цените на жилищата се повишиха през март с най-бързите темпове от 1988 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още