IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Дания остави лихвите без изменение

Според банкерите гъвкавият курс на паричната политика в Европа ще се отрази на лихвените проценти на паричния пазар, които определят курса на кроната

14:46 | 06.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Дания остави лихвите без изменение

Централната банка на Дания не последва Европейската централна банка и остави основния си лихвен процент без изменение, предава MarketWatch. Nationalbanken запази основната лихва на ниво от 0,2%, а депозитната ставка на 0,05%.

„Запазваме лихвите неизменни заради разпродажбите на чуждестранна валута от началото на април, движението на пазарните лихвени проценти и валутния курс на датската крона“, гласи официалното становище на финансовата институция.

Според банкерите на Nationalbanken гъвкавият курс на паричната политика ще се отрази на лихвените проценти на паричния пазар, които определят курса на кроната.

Nationalbanken поддържаше отрицателна лихвена депозитна ставка от юли 2012 г. Но на 24 април тази година централните банкери решиха да вдигнат една от най-важните лихви с цел осигуряване на подкрепа за месната валута, която поевтинява спрямо еврото в последните месеци.

Става дума за лихвата по депозитите, която бе -0,1%, а сега е 0,05%. Това означава, че търговските банки в Дания вече не си плащат на централната банка, за да държат средствата си при нея.

Официално приетият валутен режим в Дания позволява на кроната да изменя своя курс в рамките на 2,25% под или над нивото от 7,46038 крони за едно евро. След решението курсът на датските пари спрямо единната валута остана почти без промяна на 7,4581 крони за едно евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още