IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Дания последва примера на ЕЦБ и сви лихвата по депозитите

Новата лихва по депозитите е минус 0,75 процента и влиза в сила от петък

20:45 | 12.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Датската централна банка съобщи, че понижава лихвата по депозитите с 0,10 процентни пункта, съобщават ДПА и БТА. Това е първата подобна стъпка от 2015 г.

Новата лихва по депозитите е минус 0,75% и влиза в сила от петък (13 септември). 

Отрицателната лихва означава, че търговските банки ще трябва да плащат на централната, за да държи депозитите им.

Този ход на централната банка е вследствие на днешното решение на ЕЦБ да намали лихвата по депозитите от минус 0,4 на сто до минус 0,5 на сто.

Дания е член на ЕС, но не е приела еврото. Датската централа банка обикновено следва решенията на ЕЦБ и местната валута е прикрепена към еврото, припомня ДПА.

Централната банка на Дания запази днес основната си лихва непроменена на равнище 0,05%.

Investor припомня, че по-рано днес управителят на ЕЦБ Марио Драги продължи с облекчаването на паричната политика. Паричните власти във Франкруфт намалиха в четвъртък лихвата по депозитите, прилагана за депозираните ликвидности на банките в ЕЦБ за един ден, с 10 базисни пункта  до -0,50%, въпреки че срещу това решение има остра позиция от страна на германските банки.

По-ниската лихва върху депозитите на търговските банки - т.е. капитала, който те държат в ЕЦБ, ще ги стимулира да кредитират повече, а по този начин ще бъде подкрепена икономиката. Срещу подобна мярка обаче има сериозна съпротива от банките, защото от отрицателната лихва, каквато е и настоящата, те губят пари, а с допълнителното намаление загубите им ще се увеличат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още