Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Дания с мащабен ход срещу отслабването на кроната

През януари централните банкери взеха решение да изтеглят от пазара 12,1 милиарда крони, за да предотвратят допълнително отслабване на валутата спрямо еврото

Централната банка на Дания с мащабен ход срещу отслабването на кроната

Снимка: gattyimages

Валутните резерви на Дания са спаднали с над 9 милиарда крони (1,3 милиарда долара) през януари, след като централната банка на страната извърши  най-голямата си намеса на валутния пазар за последните четири години, за да предотврати по-нататъшното отслабване на валутата спрямо еврото, информира Ройтерс.

Датските валутни резерви са спаднали до 426,3 млрд. крони (63,0 млрд. Долара) през януари от 435,4 млрд. крони в края на декември, съобщиха от централната банка.

Още по темата

През януари централните банкери взеха решение да изтеглят от пазара 12,1 милиарда крони, за да предотвратят допълнително отслабване на валутата спрямо еврото, към което тя е привързана. Това беше четвърти пореден месец на интервенции и най-високата покупка на валута от декември 2015 г. насам.

След като бордът на Централната банка на Дания  намали основния институционален лихвен процент през септември, отразявайки понижението на лихвите от страна на ЕЦБ, стойността на короната постоянно намалява до нива, които не са били наблюдавани от 2015 г. насам.

„Въпреки ускоряването на месечните покупки, ние виждаме това като прелюдия към независимо увеличение на датските лихвени проценти“, каза анализаторът на Nordea Ян Сторуп Нилсен.

През 2015 г. от датската централна банка предприеха инициатива за възпрепятстване на чуждестранните инвеститори чрез изкупуване на крони с надеждата, че Дания ще се откаже от фиксирания си курс към еврото.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Промишленото производство в САЩ расте през юли, но е под нивата преди пандемията