IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Франция понижи прогнозата си за икономиката на страната

Регулаторът очаква френската икономика да се върне към предпандемичните нива на растеж около средата на 2022 г.

10:52 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Френската икономика ще се възстанови през следващата година макар и не толкова бързо, колкото се очакваше първоначално, прогнозира централната банка на страната, позовавайки се на премахването на ограниченията, свързани с коронавируса.

След очакваното 9-процентно свиване през тази година втората по големина икономика в еврозоната ще отчете растеж от около 5% през 2021 г. и 2022 г., преди да се насочи към по-умерен ръст до малко повече от 2% през 2023 г., прогнозира Френската централа банка, цитирана от Ройтерс. 

Икономическото възстановяване на Франция беше забавено заради повторно въведените мерки за овладяване на пандемията в края на октомври, довеждайки до второ блокиране заради ръста в броя на заразените с коронавирус.

Преди началото на втората вълна централната банка прогнозира през септември годишно свиване на икономиката в размер на 8,7 на сто, както и 7,4-процентен ръст през 2021 г. и нарастване от 3% през 2022 г.

Регулаторът очаква френската икономика да се върне към предпандемичните нива на растеж около средата на 2022 г.

Въпреки  прогнозираното възстановяване нивото на безработица вероятно ще продължи да нараства до 11% през първата половина на 2021 г. преди да се успокои при равнище от 9% в края на 2023 г., изтъкват от централната банка.

Позовавайки се на резултатите от ежемесечното проучване на бизнес климата, регулаторът посочи, че икономиката работи с 8% под нормалните нива за декември, което значи че брутният вътрешен продукт ще се свие с 4% през третото тримесечие спрямо предходното.

В края на ноември френският статистически институт Insee съобщи, че доверието на френските домакинства в икономическата ситуация е спаднало рязко през ноември, като индикаторът се потопи с 4 пункта до ниво от 90 пункта, достигайки най-ниското равнище от декември 2018 г.

Малко преди това стана ясно, че френското правителство планира да разшири схемата за обезщетение на бизнеса с 1,6 млрд. евро на месец. Правителството трябваше многократно да променя бюджетните си планове тази година, тъй като разходите, свързани с ограничаването на икономическите последици от кризата, се увеличиха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още