IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Япония ще увеличи подкрепата си за бизнеса

Общият пакет от мерки срещу влиянието на вируса от страна на институцията достигна 1 трилион долара

12:16 | 16.06.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Япония увеличи програмата си за отпускане на кредити на компании, изпадна ли в затруднение, като същевременно остави основните си настройки на паричната политика непроменени, докато продължава да следи за икономическия спад, причинен от пандемията от коронавирус.

Увеличената помощ за компаниите, макар и до голяма степен в резултат на разширяване на свързаните правителствени мерки, показва продължаващата решимост на централната банка да подкрепя корпоративното финансиране и да избегне вълна от фалити, заличаващи работни места и производство, информира Bloomberg.

Сега банката оценява размера на общия си пакет от антикризисни мерки на 110 трилиона йени (1 трилион долара) спрямо 75 трилиона йени по-рано. Централните банкери също намекнаха, че заемите могат да бъдат допълнително увеличени, добавяйки гръцкия символ алфа след цифрата от 110 трилиона йени. я я

Банката запази горните си лимити за притежания на корпоративни облигации непроменени при покупки на обща стойност от 20 трилиона йени.

„Ако погледнем икономическите данни досега, през април цифрите се влошиха доста и нещата се влошават много по-бързо от очакваното. Изглежда централните банкери са взели решението, че финансирането за компаниите трябва да бъде по-стабилно“, заяви икономистът от IHS Markit Харуми Тагучи.

Въпреки че все още не е ясно дали Централната банка на Япония е направила достатъчно, от там завиха, че размерът на "плюс алфа" на евентуалната допълнителна помощ ще зависи от това колко бавно се възстановява икономическата активност.

Преди решението от вторник източници, запознати с въпроса, заявиха, че централните банкери вероятно ще направят пауза в хода на политиката си, за да оценят въздействието на мерките, предприети вече за смекчаване на влиянието на вируса. От март банката обеща неограничени покупки на държавни облигации, разшири покупките си на дялове от борсови фондове и стартира големи програми за заем.

Очаква се, че японската икономика ще се свие с 22% през това тримесечие след понижението през предходните две. И все пак рецесията вероятно е минала през най-ниската си точка след премахването на извънредното положение на Япония в края на май и постепенното облекчаване на блокадите на ключови експортни пазари.

Решението на централната банка следва преминалия през парламента през миналата седмица пакет от стимули на стойност 1,1 трилиона долара, с който мерките на японското правителство за реагиране на вируси бяха удвоени. Тъй като банковите заеми се увеличават и притесненията за ликвидността на пазарите намаляват, сега фокусът на политиката се измества към способността на компаниите да изплащат заеми - област, в която се очаква правителството да поеме ръководството.

„Създадени са много мерки за подпомагане на компании от страна на финансирането“, заяви управителят на централната банка Харухико Курода през миналата седмица.

Централните банкери преразгледаха своята прогноза на инфлацията, като заявиха, че е вероятно те да остане под нулата за момента, след като показателят спадна с 0,2% през април.

Докато Курода отрича, че Япония може да изпадне в дефлация, около 79% от анкетираните от Bloomberg икономисти виждат риск. Очаква се Японската централна банка да намали тримесечните си икономически прогнози през следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Toranaga
преди 3 години
И така 30 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още