Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Индия сви извънредно лихвите със 75 пункта

Заедно с това беше обявена и мащабна програма за вливане на ликвидност в банковата система

Централната банка на Индия сви извънредно лихвите със 75 пункта

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Индия проведе извънредно задание, на което беше взето решение за намаляване на лихвените проценти и бяха обявени стъпки за повишаване на ликвидността в размер на 3,2% от брутния вътрешен продукт на страната с цел борба с икономическото въздействие на коронавируса, информира Bloomberg. Междувременно редовната среща на борда трябваше да се проведе на 31-и март.

Сконтовият лихвен процент беше намален със 75 базисни пункта от 5,15% на 4,40%, оповести губернаторът Шактиканта Дас в петък след спешно заседание на комитета за определяне на лихвите. Централните банкери също така намалиха съотношението на паричните резерви, част от депозитите, която кредиторите трябва да заделят като резерв, със 100 базисни пункта до 3% с цел повишаване на ликвидността.

Най-голямото намаление на лихвите от 2009 г. беше придружено от мерки за повишаване на ликвидността в банковата система чрез добавяне на  до 3,74 трилиона рупии (50 милиарда долара) за подкрепа на финансовите пазари и изглаждане на волатилността. Извършването на  дългосрочни репо операции до 1 трилион рупии и въвеждането на тримесечен мораториум върху изплащането на срочните заеми за всички банки и заемодатели от 1 март са част от стъпките.

Още по темата

„Трябва да се положат бойни усилия, включващи конвенционални и неконвенционални мерки в режим на готовност за непрекъсната битка“, каза Дас и добави, че намаляването на лихвите е насочено към подкрепа на икономическия растеж толкова дълго, колкото е необходимо, докато се смекчи въздействието на Covid-19. „Струва си да си спомним, че трудните времена не продължават вечно, а упоритите хора и институции го правят“, каза той.

Това решение е една от най-важните стъпки на централната банка в подкрепа на икономиката и е направено само ден след оповестяването на стимули в размер на  1,7 трилиона рупии от страна на финансовия министър Нирмала Ситхараман.

Правителството на премиера Нарендра Моди наложи триседмична обща карантина на своето 1,3-милиардно население, започнала в сряда. Правителственият план за разходите, обявен в четвъртък, включва парични преводи за най-бедните и стъпки за осигуряване на продоволствената им сигурност.

„Блокадата ще понижи потреблението и ще тласне икономиката към свиване през тримесечието от април до юни“, пише в бележка Пракаш Сакпал, икономист от ING Groep. Икономиката на Индия, която отчете ръст от  4,7% през последното тримесечие на миналата година, не е наблюдавала свиване от поне две десетилетия, посочват официални правителствени данни.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават