IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея очаква нарастване на инфлационния натиск

Финансовата институция все пак запазва досегашните си прогнози за инфлацията, чиито стойности се очаква да останат под дългосрочния тренд поне до 2015 г.

12:10 | 31.01.13 г.
<p>
	Служител на южнокорейската централна банка с банкноти от 5 хил. вона. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Служител на южнокорейската централна банка с банкноти от 5 хил. вона. Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Южна Корея обяви днес, че очаква през настоящата година инфлационният натиск в страната да нарасне, подхранен от увеличаващите се цени на зърнените храни в световен мащаб и очакваното повишение на таксите за публични услуги, съобщи MarketWatch.

Финансовата институция обаче за момента запазва досегашните си прогнози за инфлацията през тази и следващата година.

“Инфлационният натиск се очаква да се увеличи през тази година, тъй като цените на зърнените храни в световен мащаб, които се повишават от втората половина на миналата година, постепенно ще бъдат отразени в цените на вътрешния пазар“, се посочва в редовния 6-месечен доклад на централната банка.

„Цените на земеделските продукти са нестабилни след студената зима. Таксите за публичните услуги също се очаква да бъдат увеличени“, се добавя в документа.

Позицията на централната банка за инфлацията остава без промяна спрямо последното ѝ изявление за икономическата прогноза за страната. Тогава от финансовата институция посочиха, че потребителската инфлация ще се ускори до 2,5% през 2013 г. от 2,2% през миналата година, а догодина ще достигне 2,8%.

Предизвиканият от търсенето инфлационен натиск ще остане незначителен, тъй като импулсът за ръст се запазва слаб, смятат от банката.

Според нейни експерти годишните увеличения на потребителските цени ще се задържат до 2015 г. малко под дългосрочния тренд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още