IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво

Управителят Ли Джейю-йол открехна вратата пред използването на нетрадиционни инструменти

11:43 | 28.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Управителят на Централната банка на Южна Корея Ли Джейю-йол заяви, че институцията обмисля да използва нетрадиционни инструменти на политиката за подпомагане на растежа, след като намали лихвите си до рекордно ниско ниво и прогнозира първото свиване на икономиката на страната след финансовата криза в Азия.

„Ако се окаже необходимо да се разшири допълнително позицията на паричната политика, бихме могли да реагираме активно с инструменти, различни от лихвите“, заяви Ли, цитиран от Bloomberg, и добави, че всички опции са на масата.

Решението за намаляване на лихвения процент по седемдневните репо сделки до 0,5% беше единодушно, каза Ли. По думите му централната банка активно ще купува държавни облигации за стабилизиране на пазарите. юк юк

Мрачната прогноза

От централната банка заявиха, че икономиката ще се свие с 0,2% през тази година. Това би било драстично понижение в сравнение с  ръста от 2,1%, който институцията  прогнозира преди избухването на коронавируса през февруари. Инфлацията ще се забави до 0,3%, заявиха от Централната банка на Южна Корея.

„Прогнозите се основават на предположението, че глобалната пандемия ще достигне пика си през това тримесечие, но не отчита потенциалното повторно настъпване на търговската война между САЩ и Китай“, заяви Ли.

Въпреки общия напредък на Южна Корея в борбата с епидемията, нейното влияние все още се забелязва. Износът намалява заради слабостта на ключовите пазари в чужбина, загубите на работни места нарастват, а инфлацията се забавя.

„Ескалиращото напрежение между САЩ и Китай също представлява риск за икономиката на Южна Корея“, заяви Ли.

„Прогнозата за отрицателен растеж от 0,2% също все още е твърде възможна, като се има предвид, че икономиката вероятно ще се свие допълнително“, заяви Парк Хе-чан, икономист от Mirae Asset Daewoo. „По-нататъшното намаляване на лихвите няма да бъде твърде ефективно, тъй като процентът вече е много нисък. Централната банка на Южна Корея вероятно ще се насочи повече към нетрадиционни инструменти", добави той.

Понижението на лихвите  в четвъртък е второто след избухването на пандемията. През март Южнокорейската централна бака понижи основните си лихви с 50 базисни пункта на спешна среща. Досега централните банкери предприеха серия от безпрецедентни стъпки за облекчаване на ликвидните проблеми при компаниите и на пазара. Правителството също така се отказа от обичайната си фискална предпазливост и сега планира трети допълнителен бюджет, който вероятно ще бъде по-голям от предишните два. И все пак икономистите от частния сектор очакват икономиката на страната да се свие с 0,5% през тази година.

„Сметнахме, че е правилно да намалим лихвите в този момент, когато икономическият растеж се свива до нула процента, а инфлацията рязко спада в очакване пандемията от Covid-19 да продължи“, каза Ли, отговаряйки на въпрос защо съкращението се е случило през май, а не през юли.

В изявлението на централната банка се посочва още, че бордът ще запази своята приспособима политика, тъй като се очаква растежът да е бавен и инфлационният натиск от страна на търсенето - слаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още