IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за растежа за 2014 г.

Финансовата институция запази прогнозата си за тазгодишния растеж, но понижи очакванията си за инфлацията в страната

22:08 | 10.10.13 г.
<p>
	Управителят на централната банка на Южна Корея Ким Чун Су. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Управителят на централната банка на Южна Корея Ким Чун Су. Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Южна Корея понижи прогнозата си за растежа през 2014 г., но повтори, че четвъртата по големина азиатска икономика стабилно е поела по пътя на възстановяването дори при надвисващите рискове от бюджетната безизходица в САЩ, съобщи Ройтерс.

Управителят на финансовата институция Ким Чун Су изрази оптимизма си, след като бордът на директорите ѝ остави без промяна основната лихва на ниво от 2,50% на последното си заседание, заявявайки, че южнокорейската икономика показва устойчиво подобрение.

Централната банка понижи прогнозата си за растежа догодина до 3,8% от досега очакваните 4%, отбелязвайки, че повишаващата се несигурност от споровете за бюджета и тавана на дълга на САЩ представляват „неблагоприятни рискове“.

„Прогнозите ни са основани по-скоро върху промени по-скоро в глобалната икономика, отколкото в страната. Не би било точно да се каже директно, че жизнеността на Южна Корея е по-ниска, отколкото я оценявахме през юли“, каза Ким. „Надявам се, че както правителството на САЩ, така и Конгресът ще оценят факта, че проблемите с правителствения бюджет и тавана на дълга засягат целия свят, и ще разрешат проблемите на съответното ниво“, добави той.

„Дори при очаквания от нас ръст на брутния вътрешен продукт от 3,2% за 2014 г., който е под средния предвиждан от анализаторите, смятаме, че ръстът ще бъде достатъчно силен до третото тримесечие на 2014 г., за да може централната банка на Южна Корея да реши, че е подходящо да поднови процеса по нормализиране на лихвите с повишение от 25 базисни пункта“, заяви Роналд Ман, икономист в хонконгския филиал на британската банка HSBC.

Анализатори бяха заявили, че ако изобщо има причини за промяна на основната лихва, то те са слаби, поне докато новият управител на централната банка, който зае поста през април, не се утвърди на новата си позиция.

Повечето от икономистите, анкетирани от Ройтерс преди обявяването на решението, очакваха следващите действия на банката в областта на монетарната политика да бъдат свързани с повишаване на основната лихва през 2014 г., тъй като икономиката продължава да подобрява състоянието си. Финансовата институция запази прогнозата си за икономически растеж от 2,8% през настоящата година, обявена през юли.

Тя обаче понижи прогнозата за тазгодишната инфлация до 1,2% от 1,7%, предвиждани преди 3 месеца. Банката понижи и прогнозата си за инфлацията за 2014 г. до 2,5% от 2,9% досега.

„Точно сега ценовият натиск е твърде лек за промяна на лихвените проценти и шансът централната банка на Южна Корея да промени политиката си, преди това да направят развитите икономики, е много нисък“, заяви Лий Дже Хюн, анализатор за активите с фиксиран приход в Tong Yang Securities.

Реакцията на пазарите бе относително слаба, като южнокорейският вон се обезцени с 0,2%, достигайки ниво от 1 075,9 вона за долар, а септемврийските фючърси за 3-годишните южнокорейски държавни облигации поевтиняха с 0,05 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още