IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Израел: Евиният дълг създава много икономически възможности

Сега е моментът за повишаване на производителността чрез инвестиции в области като инфраструктура и образование, заяви заместник-управителят на институцията

13:14 | 15.07.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Правителството на Израел трябва да се възползва от исторически евтиния дълг за справяне с дългогодишни икономически проблеми, а не само за излизане от непосредствената криза, породена от пандемията от коронавирус, заяви официален представител на централната банка.

Сега е моментът за повишаване на производителността чрез инвестиции в области като инфраструктура и образование, заяви заместник-управителят на Централната банка на Израел Андрю Абир, цитиран от Bloomberg.

„Акцентът е напълно правилен в краткосрочен план“, каза Абир в интервю във вторник. „Това не означава обаче, че не трябва да се възползваме от настоящата ситуация и да мислим как можем да подобрим общото състояние на израелската икономика не само през следващата година, но и през следващите пет до десет години", коментира той.

Правителството засили емитирането на дълг, за да финансира икономическите си стимули от около 190 милиарда шекела (55,2 милиарда долара). То „трябва да се емитира толкова дълго, колкото може, увеличавайки сроковете - и прави това“, добави Абир. и и

След като през миналата седмица обявиха нова спешна помощ, израелските власти планират по-голяма икономическа подкрепа, която ще има за цел да стимулира растежа чрез разходи в области като енергетиката и транспорта, заяви министърът по стратегическите въпроси Орит Фаркаш-Хакохен.

„Работим по пакета", каза тя в интервю в сряда и добави: "Всички тези инфраструктурни проекти ще донесат кислород на израелската икономика".

Фискалната дисциплина, желана от централната банка, е от съществено значение за намаляване на цената на дълга, дори в разгара на кризата от COVID-19. Стенли Фишер, бивш заместник-управител на Федералния резерв, също заяви, че ниските лихви представляват уникална възможност, според премиера Бенямин Нетаняху.

Когато първата вълна от случаи на коронавирус удари Израел през март, Централната банка на Израел пое ангажимент за закупуване на държавни облигации в размер на 50 милиарда шекела (14,5 милиарда долара). Тъй като броят на заразените отново нараства, през миналата седмица централната банка предприе безпрецедентната стъпка за въвеждане на програма за изкупуване на корпоративни облигации.

„Ранните сигнали за възприемането на новата програма бяха много обещаващи, тъй като компаниите бързо предприеха нови емисии“, каза Абир.

Коментирайки други аспекти на паричната политика, Абир заяви, че валутният курс на шекела напоследък е "доста устойчив", а основният проблем за износителите не са цените, а спадът в търсенето

„Що се отнася до бъдещо намаляване на лихвите в момента смятаме, че другите инструменти са по-ефективни", заяви централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 3 години
Продал го е на Моше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Bat Sande
преди 3 години
За "Евиният" разбрахме, а за "Адамовият" нещо да кажете?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още