Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Израел: Евиният дълг създава много икономически възможности

Сега е моментът за повишаване на производителността чрез инвестиции в области като инфраструктура и образование, заяви заместник-управителят на институцията

Централната банка на Израел: Евиният дълг създава много икономически възможности

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

Правителството на Израел трябва да се възползва от исторически евтиния дълг за справяне с дългогодишни икономически проблеми, а не само за излизане от непосредствената криза, породена от пандемията от коронавирус, заяви официален представител на централната банка.

Сега е моментът за повишаване на производителността чрез инвестиции в области като инфраструктура и образование, заяви заместник-управителят на Централната банка на Израел Андрю Абир, цитиран от Bloomberg.

„Акцентът е напълно правилен в краткосрочен план“, каза Абир в интервю във вторник. „Това не означава обаче, че не трябва да се възползваме от настоящата ситуация и да мислим как можем да подобрим общото състояние на израелската икономика не само през следващата година, но и през следващите пет до десет години", коментира той.

Правителството засили емитирането на дълг, за да финансира икономическите си стимули от около 190 милиарда шекела (55,2 милиарда долара). То „трябва да се емитира толкова дълго, колкото може, увеличавайки сроковете - и прави това“, добави Абир.

След като през миналата седмица обявиха нова спешна помощ, израелските власти планират по-голяма икономическа подкрепа, която ще има за цел да стимулира растежа чрез разходи в области като енергетиката и транспорта, заяви министърът по стратегическите въпроси Орит Фаркаш-Хакохен.

„Работим по пакета", каза тя в интервю в сряда и добави: "Всички тези инфраструктурни проекти ще донесат кислород на израелската икономика".

Още по темата

Фискалната дисциплина, желана от централната банка, е от съществено значение за намаляване на цената на дълга, дори в разгара на кризата от COVID-19. Стенли Фишер, бивш заместник-управител на Федералния резерв, също заяви, че ниските лихви представляват уникална възможност, според премиера Бенямин Нетаняху.

Когато първата вълна от случаи на коронавирус удари Израел през март, Централната банка на Израел пое ангажимент за закупуване на държавни облигации в размер на 50 милиарда шекела (14,5 милиарда долара). Тъй като броят на заразените отново нараства, през миналата седмица централната банка предприе безпрецедентната стъпка за въвеждане на програма за изкупуване на корпоративни облигации.

„Ранните сигнали за възприемането на новата програма бяха много обещаващи, тъй като компаниите бързо предприеха нови емисии“, каза Абир.

Коментирайки други аспекти на паричната политика, Абир заяви, че валутният курс на шекела напоследък е "доста устойчив", а основният проблем за износителите не са цените, а спадът в търсенето

„Що се отнася до бъдещо намаляване на лихвите в момента смятаме, че другите инструменти са по-ефективни", заяви централният банкер.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
Pyramid до: Bat Sande
преди 2 месеца
Продал го е на Моше.
0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
За "Евиният" разбрахме, а за "Адамовият" нещо да кажете?!?

Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август