IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Израел остави лихвените проценти без промяна

По-бавният икономически растеж през първото тримесечие попари амбициите на регулатора да затяга паричната политика

17:32 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Израел остави основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниско ниво, съобщава Bloomberg. Това се случва на фона на по-бавен от очакваното икономически ръст през първото тримесечие, който подкрепи очакванията, че регулаторът ще поддържа парична политика без промяна до края на годината.

Лихвата остава на ниво 0,1%, което беше прогнозирано от всички 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Анализаторите ревизираха очакванията си за скорошно затягане на паричната политика в Израел, след като БВП на страната се повиши с 1,4% през първите три месеца на годината. Тогава се наблюдава рязък спад на покупките на автомобили. Предходните две тримесечия икономиката на Израел растеше с темп над средния. 

През април отделът по проучвания в централната банка отложи прогнозираното си повишение на лихвите до първото полугодие на 2018 г. Според анкетата на Bloomberg икономистите също очакват лихвеният процент да остане без промяна до края на 2017 г. По-рано те очакваха еднократно повишение тази година до 0,25%.

Доходността по 10-годишните държавни облигации междувременно се понижи с 10 базисни пункта този месец.

При предишното си заседание през април централната банка промени прогнозите си и заяви, че ще започне да затяга паричната политика едва когато види, че инфлацията е закрепена в целевия диапазон. Очакванията за инфлацията на капиталовите пазари са за 0,7% в средата на 2018 г. Това означава, че банката може да се въздържа от действия дори и през цялата 2018 г.

Анализаторите все още са оптимистични за перспективите пред израелската икономика, като износът – ключов двигател на ръста на БВП – нарасна с 11% през първото тримесечие.

През 2016 г. израелската икономика нарасна с 4%. Според централната банка икономиката се движи в правилна посока, но не бива да се избързва с вдигането на лихвите предвид ниската инфлация и силния шекел. Валутата продължава да се търгува близо до рекордно високи нива спрямо кошница от валути, макар че поскъпването на еврото отслаби курса на шекела в края на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още