IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Канада отговори на очакванията и не промени лихвата си

Финансовата институция следва световната тенденция да изчака и да види как ще се развие ситуацията с омикрон щама на коронавируса

18:17 | 08.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Kawai/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Kawai/Bloomberg

Централната банка на Канада остави без промяна основната си овърнайт лихва на ниво от 0,25 на сто, както се и очакваше, съобщи Ройтерс.

Освен това банката отново потвърди насоките си, че първото увеличение на лихвения процент може да се случи още през април догодина.

В свое традиционно изявление относно лихвата финансовата институция посочва, че наводненията в най-западната провинция Британска Колумбия и настъпването на омикрон щама на коронавируса може да натежат на икономическия растеж, като допълнително усложнят проблемите при веригите на доставки и намалят търсенето на някои услуги.

“Няма нищо в изявлението, което да ни подготвя за януари. Банката повтори същите насоки, че ще забавят вдигането на лихвата до средата на следващата година, което според нас е по-вероятно да бъде през второто тримесечие на 2022 г. Затова и сега мисля, че е по-скоро момент на изчакване до януарските прогнози, докато анализираме и постъпващата информация за омикрон“, каза вицепрезидентът по икономика на капиталовите пазари в Scotiabank Дерек Холт.

Според него с времето банката ще вдигне лихвата. „Мнението ни все още е за ръстове на стойност 100 процентни пункта догодина, които биха могли да започнат още през април“, каза още Холт.

„Някои на пазара очакваха знак за неизбежно покачване на лихвата, а такъв видимо липсваше. Крайният резултат бе, че канадският долар поевтиня след решението. Посланието е основно позитивно, но има ясни препратки към рисковете от омикрон, които предполагат, че банката иска да изчака и да види как ще се развият събитията“, казва главният валутен икономист във Forexlive Адам Бътън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още