IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай планира да увеличи глобалното използване на юана

Пекин ще опита да направи това чрез по-задълбочено сътрудничество с други страни и подобряване на инфраструктурата

12:49 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Централната банка на Китай планира да увеличи глобалното използване на юана, като постигне по-задълбочено сътрудничество с други страни и подобри инфраструктурата, нужна за подкрепа на по-широкото използване на валутата, предава Bloomberg.

Намеренията са описани в становище от три абзаца, оповестено на официалния сайт на финансовата институция по отношение на годишния доклад за глобализацията на юана, който предстои да бъде публикуван.

Централната банка не предостави други детайли относно изводите или кога точно ще бъде публикуван докладът.

Становището идва близо година, след като през август 2015 г. Китай девалвира своята валута. Ходът разтревожи пазарите в глобален план и доведе до поевтиняване на цените на акциите и суровините.

Делът на юана от глобалните плащания намаля до 1,72% през юни, което е най-ниската стойност от 2014 г. насам, докато депозитите във валутата в Хонконг слязоха до 3-годишно дъно.

Според Централната банка на Китай инфраструктурата за интернационализацията на юана също ще бъде подобрена, трансграничната употреба по линия на текущата сметка също ще бъде увеличена, а каналите за финансиране в юани ще бъдат разширени.

Финансовата институция не посочва как ще постигне тези цели.

Използването на юана като резервна валута също ще се увеличи. Международният валутен фонд ще добави юана към своите специални права на тираж през октомври.

Още новини за икономиката на Китай можете да научите от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още