IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай понижи референтната си лихва по кредитите

По-рано през седмицата управителят на централната банка Ий Ганг заяви, че Пекин ще увеличи кредитната подкрепа и ще намали лихвените проценти

12:09 | 20.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Централната банка на Китай понижи своя референтен лихвен процент по кредитите в сряда. Очакванията се, че чрез този ход ще бъдат намалени разходите за финансиране на дружествата и ще се стимулира ръста на икономиката, засегната от пониженото, поради наличието на американските търговски мита, търсене, предава Ройтерс.

По-рано през седмицата управителят на централната банка И Ган заяви, че Пекин ще увеличи кредитната подкрепа и ще намали лихвените проценти, тъй като икономическият натиск върху страната се увеличава.

Тъй като страната се развива с най-бавното си темпо за последните 30 години, а частичната търговска сделка със САЩ се оказа все толкова непостижима, Китай бавно започва да предприема политика на облекчения през последните седмици, като властите настояват търговските банки да продължат с подкрепата си за малките и средни предприятия.

Референтния лихвен процент по кредитите с матуритет до 1 година на Китайската централна банка беше понижен с пет базисни пункта до 4,15% от предишните 4,20%. Лихвата по кредитите с матуритет до 5 години беше понижена в същия размер от 4,85% на 4,80%.

Намаляването на лихвените проценти за втори път тази седмица показа готовността на банката да предприеме по-агресивна парична политика, за да стимулира икономическото развитие на страната.

„Позовавайки се на скорошното парично облекчение, което вероятно ще засили икономическия растеж, смятаме, че Китайската централна банка ще започне да намалява лихвените процентите по-агресивно през следващите месеци“, каза Мартин Линг Расмусен, китайски икономист от Capital Economics.

Неотдавнашен доклад на Института за международни финанси, показва че глобалният дълг е нараснал с 78 милиарда долара от 2008 г. насам, а Китай е допринесъл за 40% от това увеличение.

Китайското правителство обеща да не започва кампания на значителни икономически стимули, както до голяма степен се ограничаваше до увеличаването на разходите за инфраструктура, намаляване на данъците и чести инжекции с ликвидност за банките, за да спре отчетеното забавяне.

Все пак намалението на референтните лихвени проценти е факт и се случва много бързо, макар че маржовете са много по-скромни, от тези които предприеха Федералния резерв на САЩ и някои други централни банки.

В понеделник Китайската централна банка неочаквано намали лихвата си по седемдневните репо сделки до 2,50% от предходните 2,55%, което последва понижаването на лихвените проценти по средносрочните кредити от преди две седмици.

Анализаторите и трейдъри смятат, че по този начин бордът на банката сигнализира, че е достигнал прага на пределната си търпимост и е решен си да действа, за ускоряване на темпът на растеж на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още