IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Мексико увеличи основната лихва в очакван от пазарите ход

Регулаторът пристъпи към повишение в размер на половин процентен пункт на фона на ускоряващата се инфлация в региона на Латинска Америка

22:00 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на Мексико увеличи разходите по заеми с половин процентен пункт в ход, който беше очакван от анализатори и икономисти. Решението на банката цели да укроти инфлацията, която се ускорява с най-бързия си темп за последните две десетилетия, сигнализирайки, че може да прибегне до по-агресивно увеличаване на лихвите в бъдеще, съобщава Bloomberg. 

Banxico, както е известна банката, повиши основната лихва до 7%, ход, който беше очакван от 23 от общо 24 икономисти, анкетирани от Bloomberg. Увеличението съвпада с това на Федералния резерв на САЩ, който служителите на мексиканския регулатор обикновено следват, за да предотвратят рязко изтичане на капитал.

„Като се има предвид усложняващата се среда относно инфлация и очакванията, свързани с нея, може да се обмисли вземането на по-агресивни мерки за постигане на целта за инфлация“, посочва Banxico.

Общо четирима служители на банката гласуваха в подкрепа на увеличението срещу само един. Заместник-управителят Ирен Еспиноза подкрепи увеличение в размер на 75 базисни пункта, което би било най-голямото повишение на лихвата, откакто регулаторът се фокусира върху овърнайт референтния лихвен процент през 2008 г.

Мексико Мексико

Бързото възстановяване от пандемията от коронавирус доведе до силен скок на потребителските цени в Мексико и в цяла Латинска Америка, което доведе до някои по-агресивни цикли на затягане на лихвите поради опасения, свързани с инфлацията, предприети от централните банки на Бразилия, Чили и Перу.

„Те променят тона си постепенно“, коментира Памела Диас Лубет, икономист в мексиканското звено на BNP Paribas SA, коментирайки решението на Banxico.

Централната банка прогнозира, че инфлацията ще започне да се забавя през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още