IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Норвегия остави основната лихва без промяна

Лихвеният процент най-вероятно ще бъде повишен през втората половина на 2021 г.

12:27 | 18.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Комитетът по парична политика и финансова стабилност на централната банка на Норвегия единодушно реши да запази лихвения процент непроменен на ниво от нула процента. В настоящата оценка на Комитета за перспективите и баланса на рисковете лихвеният процент най-вероятно ще бъде повишен през втората половина на 2021 г.

Пандемията от Covid-19 доведе до рязък спад в норвежката икономика. Активността се засили от пролетта на 2020 г., но възстановяването беше ограничено от по-високите нива на заразени с коронавирус и стриктните противоепидемични мерки. От друга страна, информацията от здравните власти предполага, че голяма част от населението в Норвегия ще бъде ваксинирано преди края на лятото.

В същото време глобалното икономическо развитие е по-добро от очакваното. Това може да доведе до по-бързо нарастване на икономическата активност от предвиденото досега. Въпреки това вероятно ще отнеме време, докато заетостта и безработицата се върнат на нивата отпреди пандемията. Базовата инфлация все още е над целта, но през последните месеци отслабна, коментира централната банка.

Комитетът постави тежестта върху приноса на ниските лихвени проценти за ускоряване на връщането към по-нормални нива на производство и заетост. Това намалява риска от безработица на високо ниво. Има някои признаци на по-висок ръст на разходите както в световен мащаб, така и в Норвегия, но поскъпването на кроните и перспективите за умерен растеж на заплатите предполагат, че инфлацията ще се задържи.

Комитетът също така обърна внимание на забележимото покачване на цените на жилищата от пролетта на 2020 г. Дългият период на ниски лихвени проценти увеличава риска от натрупване на финансови дисбаланси, се посочва в съобщението на банката.

„Общата перспектива и балансът на рисковете предполагат продължаваща експанзивна позиция на паричната политика. Когато има ясни признаци, че икономическите условия се нормализират, отново ще бъде подходящо да се повиши постепенно процентът от днешното ниво“, казва гуверньорът Ойстен Олсен.

Той посочи, че съществува значителна несигурност около икономическото възстановяване занапред, но има перспективи икономическата активност да достигне нормално ниво по-рано от прогнозираното. Това предполага малко по-бързо покачване на лихвения процент от прогнозираното през декември.

Норвежкото министерство на финансите заяви тази седмица, че основният му сценарий предвижда икономиката да нарасне с 3,7% тази година и с 3,6% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още