IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Норвегия повиши основната си лихва до 0,5%

Комисията по парична политика и финансова стабилност в банката единодушно гласува за покачване на лихвения процент

12:04 | 16.12.21 г.
<p>
	<em>Централният офис на централната банка на Норвегия в Осло. Снимка: Kyrre Lien/Bloomberg</em></p>

Централният офис на централната банка на Норвегия в Осло. Снимка: Kyrre Lien/Bloomberg

На днешното си заседание Норвежката централна банка (Norges bank) реши да повиши основния лихвен процент в страната, съобщи институцията на сайта си. Комисията по парична политика и финансова стабилност към финансовата институция единодушно взе решение за покачване на лихвата от 0,25% до 0,5%, което е ръст от 25 базисни пункта.

„Подемът на норвежката икономика продължава. Безработицата продължава допълнително да намалява, а данните показват, че използването на капацитета е над нормалното ниво. През последните седмици броят на новозаразените с коронавирус и на хоспитализациите, свързани с Covid-19, достигнаха нов връх от избухването на пандемията насам“, посочват от банката в своето прессъобщение.

Според финансовата институция очакванията са увеличилият се брой на заразени и продължителните ограничителни мерки да притъпят активността в краткосрочен план. „Когато броят на заразените спадне и ограничителните мерки се разхлабят, тогава е възможно икономическият подем да продължи“, посочват още от банката.

По-високата цена на електроенергията допринася за ускорена инфлация, но основната инфлация е по-бавна от целта за показателя. Очакванията обаче са ръстът в размера на заплатите и по-ускорената инфлация при вноса да забързат и основната инфлация в бъдеще.

„Паричната политика е експанзивна. Според преценките на комисията целта за стабилизиране на инфлацията около желаните равнища предполага, че лихвеният процент трябва да бъде завишен на по-нормално ниво. Постепенно покачване на лихвата е съвместимо с продължаващия ръст на заетостта. По-високите лихвени равнища също така ще помогнат да се справим с натрупалите се финансови дисбаланси“, казват от банката в своето прессъобщение.

По време на своята дискусия, посветена на баланса на рисковете, членовете на комисията изразиха опасения от евентуалните икономически ефекти на пандемията и на ограничителните мерки в предстоящия период.

„Ако има нужда от още по-строги и продължителни ограничителни мерки през следващата година, които забавят икономическата активност, последващите повишения в лихвата може да бъде отложени“, става ясно още от публикацията в сайта на Norges bank.

Комисията също така изрази опасения и от възможността за по-висок от очаквания ръст в заплатите и цените, предизвикан от ограниченията в капацитета и от упорития глобален ценови натиск. „Ако има перспективи за постоянно ускоряваща се инфлация, лихвата може да бъде повишена с по-бърз темп“, предупреждават от финансовата институция.

„Има значително ниво на несигурност относно развитието на пандемията и ефектите ѝ върху икономиката. Но ако процесите в икономиката се развият според прогнозите, най-вероятно лихвата ще бъде повишена през март 2022 г.“, каза гуверньорът на Norges Bank Ойстейн  Олсен.

В прогнозите за покачване на лихвите има леко изменение спрямо тези от септемврийски доклад за паричната политика, като предполагат постепенен ръст в показателя през следващите години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още