IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Полша ревизира очакванията си към по-висока инфлация

Финансовата институция е напът да повиши лихвените равнища за четвърди пореден месец на заседанието си през следващата седмица

17:36 | 30.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според гуверньора на централната банка на страната покачването на цените може да се окаже по-устойчиво.&nbsp;<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Според гуверньора на централната банка на страната покачването на цените може да се окаже по-устойчиво. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Инфлацията в Полша ще се ускори значително през следващата година, като покачването на цените може да стане още по-устойчиво. Такава прогноза представи гуверньорът на Полската централна банка (ПЦБ) Адам Глапински, цитиран от Bloomberg.

Изказването на управителя се случва само дни преди заседание на банката, на което трябва да бъдат обсъдени лихвените равнища. Според най-скорошните прогнози на финансовата институция очакванията са инфлацията да достигне своя връх през юни 2022 г., а не през този месец, каквито бяха предишните прогнози. Те бяха направени преди енергийния регулатор на страната да одобри рязък ръст в цената на енергията и газа през 2022 г. Правителството представи и план за намаляване на данъка върху електроенергията и горивата, като има готовност и за свиване на налога върху храните до нулата.

„Като се вземат предвид тези промени, инфлацията ще достигне своя връх от 8,3% и ще се забави до 6,2% през декември 2022 г.“, заяви пред Business Insider Глапински.

Очакванията на експертите от финансовата институция са средното ниво на покачването на цените през следващата година да е 7,6%. Това е ревизия в посока нагоре спрямо ноемврийските очаквания за 5,8 на сто средна стойност на инфлацията през 2022 г.

Завишените прогнози, които според Глапински отчасти се дължат на ценовите изменения в енергията, сигнализират, че централната банка се готви да повиши лихвените равнища за четвърти пореден месец по време на заседанието си във вторник.

По думите на гуверньора поскъпването на енергията може да доведе до завишено търсене на по-високи заплати. „Ускорилата се инфлация вече засяга повечето категории стоки и услуги и процесът на прехвърлянето на високите ценови повишения върху други категории стоки и услуги може да стане по-устойчив“, каза още управителят на ПЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още