IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия намали лихвите с най-много от 2017 г. насам

Основният лихвен процент беше свален от 7% до 6,5%

16:01 | 25.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Централната банката на Русия намали лихвения си процент с 50 базисни пункта и заяви, че обмисля в бъдеще дори по-голямо намаление, тъй като инфлацията показа признаци за спад под желаната цел от 4%, предава Bloomberg.

Основният лихвен процент беше свален от 7% до 6,5%. Централната банка за последно извърши намаление на референтната ставка с 50 базисни пункта преди почти две години. Сегашните действия на борда изненадаха анализаторите, които очакваха намаление от само 25 базисни пункта. Това е четвъртото понижение на лихвените проценти през тази година, тъй като забавянето на инфлацията надхвърля прогнозата. Централната банка понижи годишната си прогноза за ръста на потребителските цени за 2019 г. до 3,2–3,7% от 4,0–4,5%. r r

Миналата седмица управителят на централната банка Елвира Набиулина заяви, че трябва бъдат предприето по-нататъшни действия, за да се предотврати устойчив период на ниска инфлация. Такива ходове вече бяха осъществени и от централните банки на Турция и Украйна.

Темпът на растеж на руската икономика все още остава понижен. При тези обстоятелства Руската централна банка остави непроменена прогнозата си за растеж на БВП за 2019 г. Смята се, че БВП постепенно ще се увеличи от 0,8–1,3% през 2019 г. до 2–3% през 2022 г. Според борда, това ще бъде възможно, ако бъдат реализирани мерките на правителството за преодоляване на структурните ограничения и бъдат изпълнени национални проекти. Въпреки това глобалното икономическо забавяне, ще продължи да оказва ограничаващо влияние върху растежа на руската икономика.

Реалните лихвени проценти в Русия са сред най-високите на развиващите се пазари и ниският растеж означава, че Централната банка все още има достатъчно пространство за намаляване на лихвите.

Анализатори от Goldman Sachs Group Inc. и Sberbank CIB прогнозират, че Централната банка ще трябва да намали основния си лихвен процент с още 50 базисни пункта през декември, за да овладее забавянето на инфлацията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още