IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия понижи основния си лихвен процент до 6,25%

Годишният темп на инфлацията се е забавил до 3,4%, а от Министерството на икономиката прогнозираха още по-голям спад до 2,5% - 2,7% през януари 2020 г.

14:31 | 13.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Централната банка на Русия предприе пето поредно парично облекчаване и заяви, че ще обмисли допълнителни съкращения през първата половина на следващата година, тъй като инфлацията продължава да пада под целта, информира Bloomberg.

Банката понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 6,25%, посочва изявление на институцията, публикувано в петък. Общото намаление на лихвите за тази година достигна 150 базисни пункта. Този ход е в пълно съответствие с прогнозите на икономистите. р р

От централната банка съобщиха, че годишният темп на инфлацията се е забавил до 3,4%.

Министерството на икономиката пък прогнозира още по-голям спад до 2,5% - 2,7% през януари.

"Ако ситуацията се развие в съответствие с основната прогноза, през първата половина на 2020 г. Централната банка на Русия ще разгледа необходимостта от по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент", се казва в съобщението на банката. Според институцията в краткосрочен план все още преобладават рисковете от дезинфлация.

Намаляването на лихвите не успя да ограничи инфлацията, която падна доста под целта на банката от 4% през миналия месец. В същото време икономическият растеж също изостава от целите на правителството. От своя страна, руските държавни облигации са привлекли приток от около 16 милиарда долара през тази година.

Анализатори от Goldman Sachs Group Inc. предупредиха по-рано този месец, че централната банка подценява възможността растежът на цените драстично да се забави и ще бъде подложена на натиск да преразгледа целта си от 4%.

След оповестяването на решението на институцията рублата поскъпна, търгувайки са с около 1% по-високо в сравнение с повечето валути на развиващите се пазари. От друга страна, доходността по 10-годишните държавни облигации намаля с 2 базисни пункта до 6,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още