IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия запази лихвите, но предупреди за инфлационни рискове

По-високата инфлация може да ограничи перспективите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика

15:06 | 18.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Русия запази основния си лихвен процент непроменен на трето поредно заседание и предупреди, че нарастващите рискове от по-висока инфлация могат да ограничат перспективите за по-нататъшно облекчаване на паричната политика, съобщава Bloomberg.

Основният лихвен процент се запази на ниво от 4,25%, най-ниското ниво в историята, след като от началото на годината централните банкери го намалиха с 200 базисни пункта.

Централната банка остави вратата отворена за по-нататъшно облекчаване на политиката, но промени тона в своето изявление след срещата, в което предполага, че може и да няма последващи намаления.

„С покачване на инфлацията до 5% централната банка нямаше друг избор освен да вметне някои ястребови нюанси в своето изявление“, коментира Татяна Орлова, анализатор в Emerginomics в Лондон. Тя обаче посочи, че все още няма намек, че биха могли да започнат да обмислят повишаване на лихвените проценти, ако инфлацията продължи да се увеличава.

инфлация инфлация

Инфлацията се превърна в политически проблем, като миналата седмица президентът Владимир Путин нареди на правителството да предприеме спешни мерки за намаляване на цените на ключовите продукти. Централната банка повиши прогнозата си за инфлацията в края на годината до 4,6%-4,9% от 3,9%-4,2%, очаквани по-рано. Оценката за края на следващата година се запазва на ниво от 3,5% -4%.

Централната банка заяви, че факторите, подкрепящи инфлацията, продължават по-дълго от очакваното, но паричната политика ще остане приспособима през цялата следваща година. Някои икономисти предположиха, че банката може да обмисли увеличение на лихвения процент, ако инфлацията продължи да се покачва.

„Скокът на инфлацията беше отчасти причинен от близо 16% спад на рублата през тази година, който се отрази на потребителските цени. Валутата поскъпна през последните два месеца, но в петък се срина заедно с другите валути на развиващите се пазари поради спад в цените на петрола и съобщения за руска хакерска кампания в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още